Maladia Alzheimer ar putea fi „citita“ in ochi

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O tehnica inca experimentala, ar putea permite in viitor detectarea semnelor precoce ale acestei boli neurodegenerative printr-o simpla examinare oftalmologica, potrivit AFP.

Cu ajutorul unui instrument utilizat frecvent de oftalmologi, o echipa de cercetatori a reusit sa detecteze anumite leziuni la nivelul retinei unor pacienti. In organismul acestor persoane au fost descoperite mai multe urme de proteine asociate bolii Alzheimer  - amiloid si tau - sugerand o posibila conexiune intre cele doua fenomene. 

„Majoritatea avem o mica zona lipsita de vase de sange in centrul retinei, zona responsabila de vederea de mare precizie. Aceasta zona fara vase de sange era semnificativ mai mare la persoanele cu boala Alzheimer in stadiu preclinic “, a explicat coautorul studiului, Rajendra Apte, profesor de oftalmologie la Universitatea St Louis, Washington, citat de agerpres.ro. Studiul a fost publicat recent in jurnalul medical american „JAMA Ophtalmology“. Doar 30 de pacienti au participat la acest experiment, un esantion limitat ce face necesara reluarea testelor, la scara mai larga. Subiectii aveau in jur de 75 de ani si nu aveau simptome ale bolii Alzheimer. In plus, studiul nu a monitorizat pacientii o perioada mai lunga de timp pentru a se observa daca acestia au dezvoltat efectiv boala Alzheimer.

„Este nevoie de mai multe experimente efectuate pe un numar mai mare de persoane, pe o perioada mai lunga de timp, inainte de a se putea trage concluziile“, a subliniat Doug Brown, director de cercetare in cadrul Societatii Alzheimer. Maladia Alzheimer poate provoca leziuni la nivelul creierului cu pana la doua decenii inainte de aparitia primelor pierderi de memorie si tulburari neurologice. Sistemul nervos central si retina sunt legate, au explicat cercetatorii, iar modificarile la nivelul creier se pot reflecta in celulele retinei. In teorie, identificarea primelor semne ale bolii Alzheimer printr-o simpla examinare oftalmologica ar costa mai putin si ar fi neinvaziva in comparatie cu tehnicile actuale utilizate pentru detectarea proteinelor asociate acestei afectiuni, respectiv scanarea PET sau punctia lombara. In acest moment, nu exista niciun tratament impotriva boalii Alzheimer, insa exista anumite remedii, cu efecte limitate, pentru ameliorarea simptomelor care sunt in principal tulburari ale functiilor cognitive, potrivit AFP. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: maladia alzheimer ar putea fi „citita“ in ochi