Lucruri pe care nu le stiai despre paste

Posted by Alin Marinescu on Sunday, June 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Chiar daca nu suntem italieni iubim pastele si-n general orice tine de bucataria mediteraneana. Tocmai de aceea azi enumeram cateva dintre cele mai interesante informatii despre paste :

La inceput pastele au fost un aliment de lux in Italia pentru ca aveau un cost de productie foarte ridicat. Dupa revolutia industriala din Napoli, a fost introdus un proces de mecanizare care a permis producerea pastelor intr-o cantitate mult mai mare. Atunci ele au capatat un pret accesibil si au devenit extrem de populare in randul tuturor paturilor sociale. Un italian mananca in jur de 26 de kilograme de paste pe an. Pe locul doi sunt venezuelenii care consuma in jur de 13 kilograme de paste pe an.

Cand pastele sunt gatite al dente (fierte mai putin decat in mod normal, mijlocul lor ramanand elastic) dureaza mai mult timp sa fie digerate. Te vei simti satula pentru o perioada mai lunga de timp dupa ce le mananci si-ti vor mentine si nivelul zaharurilor din organism mai stabil. Italienii nu folosesc niciodata si lingura si furculita cand mananca spaghetti. Acesta este un obicei american. In Italia pastele se mananca rotind pur si simplu furculita in jurul lor.

Pastele pot avea culori diferite. Cerneala de calamar coloreaza pastele in negru, sofranul le da culoare celor galbene, spanacul celor verzi, iar rosiile (evident) celor… rosii.  Exista peste 600 de tipuri de paste in lume care se gasesc in doua forme: fie proaspete (cum sunt ravioli sau cannelloni), fie uscate (de exemplu spaghetti sau penne). Pastele uscate sunt facute de obicei din faina, apa si sare si au fost create asa pentru a fi usor de depozitat si de transportat. Pastele proaspete contin oua  si au un continut mai mare de apa. Daca nu vrei sa le gatesti in ziua in care le-ai cumparat le poti depozita fie in frigider, fie la congelator. Sudul Italiei este cunoscut pentru pastele uscate in timp ce cele mai bune paste proaspete vin din regiunea Emilia- Romagna.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lucruri pe care nu le stiai despre paste