Lucruri mai putin stiute despre diabet

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, June 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Milioane de persoane la nivel mondial sunt afectate de diabet, boala considerata de medici o adevarata epidemie a timpurilor moderne. Afectiunea medicala este caracterizata printr-o crestere a nivelului glucozei in sange, ca urmare a deficitului de insulina, a functionarii improprii a acesteia sau ambele.

Nedepistat la vreme si netratat, diabetul duce la complicatii serioase preum orbirea, bolile de rinichi, cardiovasculare, amputatii ale membrelor si moarte prematura. La nivel mondial, numarul persoanelor cu diabet s-a marit de patru ori fata de 1980, ajungand la 422 de milioane de persoane, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Doar in SUA sunt peste 30 de milioane de bolnavi de diabet, adica mai mult de 9% din totalul populatiei. Se estimeaza ca exista alte 7 milioane de oameni nediagnosticati.

Exista mai multe tipuri de diabet. Cele mai cunoscute sunt diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 apare din pricina faptului ca sistemul imunitar distruge celulele beta ale pancreasului, singurele care produc insulina. Aceasta forma de diabet apare de obicei la copii si adolescenti. Circa 5-10% din bolnavi au acest tip de diabet. Factorii de risc in diabetul de tip 1 sunt legati de bolile autoimune, genetici si de mediu. Nu se cunoaste nicio cale de preventie in diabetul de tip 1.

Diabetul de tip 2 este precedat la cei mai multi pacienti de prediabet, adica atunci cand nivelul glucozei din sange este mai mare decat normalul, dar nu suficient de mare pentru a pune diagnosticul de diabet de tip 2. Studiile arata ca multe dintre modificarile de substanta aferente diabetului apar in prediabet. Diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau celulele nu o pot utiliza asa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent intalnit la persoanele adulte – intre 90 si 95% din totalul cazurilor diagnosticate. Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, inaintarea in varsta, istoricul familial si inactivitatea fizica. Printre copii si adolescenti diabetul de tip 2 este destul de rar intalnit. Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viata sanatos, cu multa miscare, alimentatie sanatoasa, renuntarea la fumat si la consumul excesiv de alcool.

Diabetul gestational nu inseamna ca femeia a avut boala inainte de a ramane insarcinata sau ca va ramane cu aceasta afectiune dupa ce va naste, ci este o forma de intoleranta la glucoza. Boala afecteaza circa 4% din gravide. Alte tipuri de diabet pot aparea in urma unor interventii chirurgicale, tratamente medicamentoase, infectii sau alte boli. Aceste tipuri de diabet sunt prezente la 1-5% din cazurile diagnosticate.

Urinarea frecventa, setea si foamea excesive, deteriorari ale vederii, amorteli ale membrelor, oboseala, piele uscata, rani care se vindeca greu, infectii frecvente sunt doar cateva dintre simptomele pe care le poate da diabetul. Adultii cu diabet au un risc de 2-4 ori mai mare de a muri din pricina bolilor cardiovasculare, comparativ cu ceilalti care nu au diabet. Bolnavii cu diabet au un risc mai mare de hipertensiune, boli de rinichi, orbire, iar intre 60-70% au o forma medie sau severa de neuropatie. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lucruri mai putin stiute despre diabet