Lucruri de stiut despre vitamina B5

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 18, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Vitamina B5, numita si acid pantotenic, este vitala pentru o viata sanatoasa. Precum toate vitaminele complexe B, B5 ajuta la transformarea hranei in energie. B5 se gaseste in mod natural in multe surse de mancare. Chiar si numele „pantotenic” inseamna „pretutindeni”.

Vitamina B5 are numeroase beneficii. Este gasita in celule si este vitala in multe reactii chimice, conform unui studiu publicat in jurnalul Vitamins and Hormones.„Acidul pantotetic este de obicei utilizat in combinatie cu alte vitamine B in forma unei formule complexe de vitamina B”, a precizat Dr. Sherry Ross de la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California.

Vitamina B5, numita si acid pantotenic, este vitala pentru o viata sanatoasa. Precum toate vitaminele complexe B, B5 ajuta la transformarea hranei in energie. B5 se gaseste in mod natural in multe surse de mancare. Chiar si numele „pantotenic” inseamna „pretutindeni”.

Vitamina B5 are numeroase beneficii. Este gasita in celule si este vitala in multe reactii chimice, conform unui studiu publicat in jurnalul Vitamins and Hormones. „Acidul pantotetic este de obicei utilizat in combinatie cu alte vitamine B in forma unei formule complexe de vitamina B”, a precizat Dr. Sherry Ross de la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California.

In general, vitaminele B transforma carbohidratii in glucoza, combustibilul care produce energie. Conform celor de la University of Maryland Medical Center, vitaminele B ajuta organismul sa foloseasca lipidele si proteinele si sunt importante pentru mentinerea unui sistem nervos sanatos, a ochilor, a pielii, a parului si a ficatului, relateaza Live Science.

In mod particular, vitamina B5 ajuta la crearea celulelor rosii ale sangelui, creeaza hormoni asociati stresului si a celor sexuali, mentin un tract digestiv sanatos, proceseaza alte vitamine, in special B2 si sintetizeaza colesterolul. Vitamina B5 este folosita si ca supliment in reducerea nivelului de colesterol si s-a descoperit ca este benefica in tratamentele impotriva diabetului.

Cele mai bune surse de B5 includ ciupercile, legumele, lintea, avocado, laptele, ouale, varza, organe precum ficatul si rinichii, cartofii albi si dulci, cerealele integrale si drojdia, conform U.S. National Library of Medicine. in afara de aceste surse, Linus Pauling Institute din cadrul Oregon State University precizeaza ca lista poate fi completata de broccoli, peste, carne de pui, iaurt, galbenus de ou si fructe de mare. Cei de la University of Maryland Medical Center au mentionat ca cele mai bune surse sunt porumbul, drojdia, conopida, rosiile, napii, arahidele, soia, semintele de floarea soarelui, somonul, homarul si mazarea.

Exista foarte putina informatie cu privire la cantitatea recomandata de comsum, de aceea nu exista o doza zilnica recomandata (DZR) foarte bine stabilita. Exista totusi cateva linii de ghidare. Conform U.S. National Library of Medicine, dozele pe varste sunt urmatoarele:

0-6 luni: 1,7 mg/zi
7-12 luni: 1,8 mg/zi
1-3 ani: 2 mg/zi
4-8 ani: 3 mg/zi
9-13 ani: 4 mg/zi
14 sau mai mult: 5 mg/zi

Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de o cantitate mai ridicata de acid pantotetic si ar trebui sa consulte doctorii pentru mai multa informatie.

O deficienta de B5 este extrem de rara, aparand doar in cazurile de malnutritie severa. Cel mai comun efect este o stare generala de indispozitie. Alte efecte includ iritabilitate, insomnie, depresie, varsaturi, dureri de stomac si infectii respiratorii.

intrucat vitamina B5 este solubila in apa, excesul este filtrat de corp si eliminat de sistemul excretor, astfel ca exista putine temeri cu privire la supradozaj. „Nu exista un nivel toxic cunoscut pentru B5”, a precizat Dr. Kristine Arthur de la Orange Coast Memorial Medical Center din Fountain Valley, California. Dozele foarte ridicate de vitamina B5, 10-20 de grame pe zi pot cauza diaree, acesta fiind cel mai grav efect asociat cu o supradoza de acid pantotenic. sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lucruri de stiut despre vitamina b5