Lucrul extraordinar care se intampla cand dormi

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un somn normal, odihnitor, este asigurat, printre altele, de un ritm normal somn-veghe. Toate organismele vii sunt guvernate de bioritmuri. Acest bioritm este reglat in mare masura de hipotalamus si glanda pineala (epifiza), prin descarcare ritmica a hormonilor secretati de aceste structuri endocrine. Un rol important il detine melatonina, principalul hormon secretat de glanda pineala. Are o descarcare ritmica, mai mare in timpul noptii, mai redusa in timpul zilei. Munca in schimburi ar putea induce modificari functionale a acestor sisteme de reglare a somnului. Acest neajuns poate fi indreptat, in primul rand prin schimbarea stilului de viata.

Trebuie sa va adaptati mai bine modului de viata pe care il duceti. Este util ca in momentul in care doriti sa va odihniti sa excludeti toti factorii care ar putea perturba inducerea somnului: zgomot, lumina, miscare. Daca acest lucru s-a realizat si somnul continua sa intarzie, va puteti adresa medicului pentru instituirea unui tratament de reglare a ritmului somn-veghe, cu administrare de melatonina. 

Acest hormon, care nu este un somnifer, mai are si alte roluri cu implicatii benefice asupra unui organism „obosit“, agresat de conditiile de stres in care traim: - rol antioxidant „nocturn”, cu efecte benefice in memoria dificila si in reactiile lente aparute ca urmare a privatiunii de somn; - rol antimutagen - creierul este un mare consumator de oxigen, constant expus proceselor toxice ale radicalilor oxizi. Concentrarea in jurul nucleilor celulari (receptori nucleari), ar putea constitui un mecanism de protectie DNA impotriva actiunii radicalilor liberi; - inhiba tumorile induse de chimicale sau aparute spontan.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lucrul extraordinar care se intampla cand dormi