Loviturile la cap si urmarile lor: cand trebuie sa mergi la medic

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Loviturile la cap si urmarile lor: cand trebuie sa mergi la medic

Poate parea o decizie dificila exact dupa o lovitura la cap, insa trebuie sa iei decizia corecta, pentru a evita complicatiile. Spitalele si clinicile sunt singurele care pot face tomografii computerizate sau RMN-uri, cu ajutorul lor determinand daca exista vreo sangerare la nivelul creierului. Acest tip de sangerare este foarte periculos, deoarece atunci cand se strange o cantitate mai mare de sange intr-un loc din creier, aceasta apasa pe creier. In momentul in care creierul este presat in interiorul craniului, sangerarea lenta poate impinge unele parti importante ale creierului spre craniu si prin gaura mica de la baza craniului, numita foramen magnum. Aceste zone cerebrale vitale, care controleaza respiratia si riscul cardiac, nu mai functioneaza atunci cand sunt presate, cauzand moartea. O tomografie poate indica prezenta hematoamelor epidurale si subdurale. Tratamentul necesita o interventie chirurgicala, pentru a elimina cheagul de sange. Cu cat este efectuata mai repede operatia, cu atat cresc sansele ca pacientul sa-si revina complet.

Dar stii cand sa mergi la spital? Este usor sa decizi daca persoana care s-a lovit la cap nu mai raspunde si pare sa doarma. A intrat in coma si trebuie sa chemi imediat ambulanta.

Dar daca lovitura la cap nu provoaca inconstienta? Problema este ca, desi persoana care a suferit o lovitura la cap se poate simti bine la exterior, exista o mica posibilitate ca in interiorul cranuilui sa existe o sangerare.

Mai jos, sunt efectele loviturilor la cap care indica faptul ca ar trebui sa mergi imediat la spital:

- Pierderea cunostintei, chiar daca numai pentru putin timp
- Orice moment de amnezie sau pierderea amintirilor legate de lovitura la cap
- Senzatie de ameteala sau confuzie
- Dureri de cap
- Stare de voma
- Convulsii

In plus, in ceea ce-i priveste pe copiii mai mici de 2 ani, trebuie sa fii atenta la orice inflamatie sau anormalitate a craniului, comparativ cu modul in care arata inainte. Orice leziune cerebrala, chiar si o contuzie, poate afecta semnificativ creierul, iar persoana care a suferit lovitura la cap este probabil sa nu poata lua cele mai bune decizii. Familia si prietenii pot avea un rol esential in ajutarea pacientului sa aleaga calea de actiune cea mai buna pentru acesta. Iar daca te-ai lovit la cap si ai dubii daca sa mergi sau nu la doctor, du-te la o consultatie!

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: loviturile la cap si urmarile lor: cand trebuie sa mergi la medic