Lista celor 12 fructe şi legume care conţin cele mai multe pesticide

Posted by admin. on Monday, March 23, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Consumi frecvent fructe si legume? Crezi ca mamanci sanatos? Unul dintre motivele principale pentru care mâncãm produse organice este acela de a evita substantele chimice utilizate pentru producerea hranei. Dar cât de sãnãtoase sunt acestea, cât vreme nu avem niciun control asupra felului in care acestea sunt cultivate? Pesticidele sunt asociate problemelor de crestere la copii si pot actiona ca agenti cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

Pentru a ajuta consumatorii sã facã cea mai sãnãtoasã alegere, organizatia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listã a celor mai contaminate produse. Folosind informatiile puse la dispozitie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate in 48 de fructe si legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor si legumelor ce contin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate in cazul a douã treimi din fructele si legumele testate, merele fiind in fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. „Premisa este cã oamenii nu vor sã mãnance pesticide impreunã cu fructe si legume. De aceea continuãm sã le spunem cumpãrãtorilor despre produsele chimice folosite in agriculturã si care apar in fructe si legume, pentru a le da posibilitatea sã mãnance sãnãtos”, declarã Ken Cook, presedintele si cofondatorul EWG. Cei care criticã organizatia neguvernamentalã EWG se tem cã lista fructelor si legumelor conta – minate va determina consumatorii sã nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu contin pesticide, poate influenta deciziile luate la cumpãrãturi. „Noi vã spunem sã mancati fructe si legume, dar, stiind care sunt cele care au o concentratie mai mare de pesticide, puteti opta pentru variantele organice, dacã sunt disponibile sau vi le permiteti sau puteti sã folositi lista produselor curate”, explicã Sonya Lunder, analist in cadrul EWG.

Expunerea femeilor însarcinate la pesticide afecteaza dezvoltarea fatului

Cercetãtorii au demonstrat cã expunerea femeilor insãrcinate la pesticide (organofosfati) poate afecta dezvoltarea cognitivã a copiilor lor. Acestia au descoperit cã fiecare crestere de zece ori a mãsurii de organofosfatilor detectati de-a lungul unei sarcini corespunde cu o scãdere de 5,5 in scorurile globale de IQ, a copiilor panã la varsta de sapte ani. Copiii participanti la studiu cu cel mai mare numãr de pesticide detectate prenatal au obtinut un scor cu sapte puncte mai mic la testele standardizate de inteligentã, compa rativ cu copiii care au avut un nivel scãzut al pesticidelor. „Aceastã dife rentã ar putea insemna transferarea copiiilor in partea inferioarã a nivelului de invãtare si cresterea numãrului de copii care au nevoie de servicii speciale in scoli”, sustin specialistii.

Cele 12 fructe si legume care contin concentratii mai mari de pesticide

12. Cartofii
S-a descoperit cã un cartof obisnuit contine o importantã cantitate de pesticide, raportatã la greutate.

11. Mazãrea
O singurã mostrã contine 13 tipuri diferite de pesticide.

10. Rosiile Cherry
O singurã rosie continea 13 tipuri diferite de pesticide.

9. Castravetii
Nu foarte multe s-au schimbat in privinta castravetilor, acestia rãmanand pe acceasi pozitie ca in clasamentul de anul trecut.

8. Gogosarii
Un numãr de 15 pesticide au fost depistate intr-un singur gogosar.

7. Spanacul
Frunzele sale verzi au coborat pe locul sapte anul acesta, de pe pozitia a sasea, ocupatã anul trecut.

6. Telina
Telina ocupã locul al saselea in clasamentul din 2015

5. Strugurii
O singurã boabã de strugure contine 15 pesticide

4. Cãpsunile
La fel ca in cazul rosiilor cherry, intr-o singurã cãpsunã au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.

3. Nectarinele
Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate in SUA si analizate de EWG contineau cel putin un tip de pesticid.

2. Piersicile
Cel putin un tip de pesticide a fost identificat in 98% din piersicile supuse testelor.

1. Merele
Acest fruct ocupã prima pozitie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) contineau cel putin un tip de pesticide.

sursa: libertatea.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fructe si legume  pesticide  alimente sanatoase