Lipsa dintilor atrage probleme grave

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Fiecare dintre noi se poate confrunta la un moment dat cu aceasta problema, oricat de rigurosi am fi in ceea ce priveste igiena noastra dentara, caci cariile dentare sau bolile parodontale nu sunt singurele cauze ale edentatiei (pierderea unuia sau a mai multor dinti). Accidentele sau traumatismele sunt alte cauze importante ale edentatiei, alaturi de starea generala de sanatate, nivelul de trai sau conditiile de viata ori de munca. Fumatul, consumul de alcool si stresul sunt tot atatia factori agravanti.

Consecintele lipsei dintilor
Lipsa unui singur dinte afecteaza nu numai dintii invecinati, ci intreaga cavitate bucala, de aceea se recomanda inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa. In plus, absenta dintilor provoaca leziuni la nivelul limbii, afecteaza vorbirea, dar si masticatia, ceea ce conduce la alte neajunsuri: suprasolicitarea si migrarea dintilor restanti, dar si resorbtia osoasa (pierdere de os). Afectarea masticatiei poate insemna si schimbarea stilului alimentar (mestecatul greoi si dureros ii determina pe multi sa aleaga alimente cat mai moi si mai usor de inghiti), ceea ce poate provoca boli gastro-intestinale.

Lipsa dintilor si imbatranirea prematura
Atunci cand ne confruntam cu pierderea dintilor din partea frontala, lipsa acestora devine extrem de deranjanta, mai ales pentru persoanele care lucreaza cu publicul. Lipsa mai multor dinti afecteaza in primul rand psihic, provocand chiar depresii, pentru ca presupune stresul continuu de a masca problema, dar acesta nu este singurul neajuns. Ar trebui sa fim constienti ca lipsa dintilor prejudiciaza foarte tare fizionomia, chiar daca vorbim despre dintii laterali, mai putin vizibili. Forma modificata a obrajilor, ridurile adancite, buzele impinse in spate sau chiar prabusirea arcadei superioare sunt cateva dintre aspectele implicate de lipsa dintilor de care ar trebui sa ne temem. Atunci cand nu mai exista dinti pe care obrajii si buzele sa-i imbrace, fata imbatraneste brusc, aspectul general fiind unul trist, cu riduri adanci. Exista cazuri in care imbatranirea provocata de lipsa dintilor este de-a dreptul socanta, sunt persoane care din aceasta cauza par chiar si cu 10 ani mai in varsta.

Ce e de facut in cazul pierderii dintilor?
Indiferent ca ne confruntam cu lipsa unuia sau a mai multor dinti, specialistii recomanda implantul dentar ca fiind cea mai buna solutie. Tot implanturile dentare au facut posibila existenta protezelor fixe pe implanturi, care le ofera persoanelor ramase fara dinti sansa de a evita toate dezavantajele unei proteze mobile.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lipsa dintilor atrage probleme grave