Lipsa de fier poate fi prezenta cu sau fara anemie: cum o recunosti

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru carenta de fier

Ziua Internationala a Carentei de fier, marcata pe 26 noiembrie, anul acesta pentru al treilea an consecutiv, atrage atentia asupra semnelor care arata lipsa acestui mineral important din organism.

Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului. El participa la formarea globulelor rosii si a hemoglobinei, contribuie la formarea oaselor si a dintilor si are un rol in transportul oxigenului in muschi si tesuturi. Cele mai importante surse de fier sunt ficatul, scoicile, crevetii, carnea rosie si carnea de pui. Ziua Internationala a Carentei de fier, marcata in 2017 pentru al treilea an consecutiv, atrage atentia asupra semnelor care arata lipsa acestui mineral important din organism. 

Potrivit statisticilor OMS, carenta de fier afecteaza 30% din populatia lumii, fapt care reduce in aceeasi proportie rezultatele si performnta muncii fizice.  Carenta de fier este o problema de sanatate caracterizata prin faptul ca fierul disponibil in organism este insuficient pentru satisfacerea necesarului sipoate fi prezenta cu sau fara anemie. In ciuda prevalentei sale, foarte multi oameni nu recunosc simptomele carentei de fier, iar obtinerea unui diagnostic corect este o provocare pentru medici. 

„Precum titanicul care a fost lovit si scufundat de un aisberg, tot asa, calitatea vietii pacientului cu boli inflamatorii intestinale poate sa fie afectata de acest dusman nevazut care este carenta de fier. Pacientul sesizeaza din pacate doar fata vazuta, respectiv anemia feripriva. Nu tratam si nu corectam suficient aceste carente, iar evidentierea problemei va aduce un pic de mai bine unor pacienti in mare suferinta. De asemenea, sunt binecunoscute hemoragiile digestive, care - pe cale de consecinta - duc la pierderi de fier. Aceste pierderi de foarte multe ori nu sunt sesizabile in testele uzuale, dar determina o simptomatologie specifica. De aceea, investigarea deficitului de fier este importanta la aceste persoane si se face prin parametri specifici. Bolile aparatului digestiv constituie placa pivotala intre numeroase cauze de deficit de fier si decizia solutiei terapeutice optime pentru corectarea acestuia. Trebuie tinut cont de faptul ca aparatul digestiv are o capacitate limitata de absorbtie a fierului administrat pe cale orala, iar acest fier este in general greu de suportat“, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu. Ziua Carentei de Fier 2017 isi propune sa ajute publicul larg sa identifice simptomele carentei de fier, printr-o campanie internationala de comunicare care ofera explicatii usor de inteles cu privire la diferitele simptome si forme ale carentei de fier.

In general, simptomele carentei de fier sunt vagi si pot fi asociate cu alte afectiuni clinice. Simptomele pentru o eventuala carenta de fier sunt oboseala generalizata, de multe ori independenta de anemie. Alte simptome intalnite sunt unghiile fragile, caderea parului si sindromul picioarelor nelinistite si ingestia de materiale non-nutritionale. „Deficitul de fier este o comorbiditate importanta la pacientii cu insuficienta cardiaca. Este foarte frecvent  - 1 din 2 pacienti cu insuficienta cardiaca cronica prezinta deficit de fier - si are un impact negativ atat asupra calitatii vietii pacientilor, cat si asupra duratei lor de viata. De aceea, consider o necesitate ca pacientii diagnosticati cu insuficienta cardiaca sa se investigheze asupra deficitului de fier si sa il corecteze conform recomandarilor medicului cardiolog“, a spus, la randul ei, prof. dr. Daniela Bartos. 

Carenta de fier este intalnita atat in tarile mai putin dezvoltate si are o cauza nutritionala, cat si in cele dezvoltate, in mod special in randul femeilor care sufera de sangerari menstruale abundente, in randul varstnicilor si a persoanelor cu anumite boli cronice. Conform estimarilor, carenta a de fier ar afecta 37-61% din pacientii cu insuficienta cardiaca cronica, 24-85% din pacientii cu boala renala cronica si 13-90% din pacientii cu boli inflamatorii intestinale.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lipsa de fier poate fi prezenta cu sau fara anemie: cum o recunosti