Lichenul de piatră, leac pentru bolile de sezon

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru LICHENUL DE PIATRĂ

Cunoscut şi sub denumirile populare de muşchi de piatră, muşchi de munte sau muşchi creţ, lichenul de piatră are un rol important în tratarea afecţiunilor sezonului rece. Are efecte energizante şi este de folos în cazul multor boli respiratorii şi nu numai.
Lichenul de piatră (Cetraria islandica) conţine mari cantităţi dintr-o polizaharidă numită lichenină, precum şi celuloză, acid cetraric (amar), acid lichensterinic şi zaharuri. În medicina naturistă se foloseşte lichenul în întregime, recoltat în condiţii uscate şi curăţat de impurităţi.

Util în cazul virozei şi tusei
Potrivit medicului apifitoterapeut Cristina Bălănescu, lichenul de piatră are efect energizant, mucolitic (acţionează asupra secreţiei mucoase), are acţiune antispastică şi este un bun detoxifiant al metalelor grele. Are miros foarte slab, dar atunci când este umezit degajă un miros specific, iar gustul este amar. De asemenea, are un rol foarte important în afecţiunile sezonului rece, în special în perioada de convalescenţă, fie că vorbim de viroze, tuse iritativă sau productivă, răguşeală sau bronşită cronică.

Remediu tradiţional în ţările nordice
Pulberea sau făina de lichen este un remediu tradiţional folosit mai ales în ţările nordice pentru a trata afecţiunile respiratorii precum bronşite, TBC şi pneumonie. Făina se obţine prin măcinarea lichenului cu râşniţa sau prin alte metode. Remediul este util şi în perioadele de convalescenţă. Se ia câte 1 linguriţă de pulbere de lichen de piatră, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Se fac cure pe durate mai mari, în funcţie de gravitatea simptomelor.

Creşte pofta de mâncare
Remediile din lichen de piatră pot fi întrebuinţate în afecţiunile gastrice şi în combaterea senzaţiei de vomă. În plus, stimulează pofta de mâncare.Pentru afecţiuni digestive, în special cele însoţite de pierderea apetitului, medicul Cristina Bălănescu recomandă un decoct. Se adaugă 20 g de lichen de piatră uscat în 300 ml de apă care clocoteşte. Se lasă la fiert 7-8 minute, apoi se strecoară imediat şi se bea remediul călduţ sau rece. Se recomandă să se consume 2-3 căni pe zi, între mesele principale.

Stimulează secreţiile stomacale
Din lichenul de piatră se obţine o tinctură cu întrebuinţări multiple. Dacă vrei să stimulezi secreţiile stomacale şi sistemul nervos vegetativ şi vasomotor, prepară tinctura astfel: lasă la macerat 20 g de lichen de piatră, 8 zile, în 100 ml de alcool cu o concentraţie de 70 de grade. Se iau 30-50 de picături de tinctură, în decurs de 24 de ore.

Apără organismul de gripă
În perioadele în care sensibilitatea organismului în faţa gripei şi altor boli respiratorii este crescută, se prepară o tinctură după următoarea reţetă: se pune pulbere de lichen într-un borcan cu capac şi se acoperă cu alcool cu o concentraţie de 96 de grade. Se amestecă cu apă în proporţii egale, se închide borcanul şi se lasă la macerat 10-12 zile. Se strecoară şi se păstrează în sticluţe mici, de culoare închisă, în loc întunecos şi răcoros. Se ia câte 1 linguriţă de tinctură de lichen de piatră, de 3-4 ori pe zi, într-un pahar cu apă, pe stomacul gol.

Sfatul specialistului
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină de familie, cu competenţe în acupunctură, homeopatie, fitoterapie, cabinet Bioclarmed, Bucureşti, www.bioclarmed.ro
Pentru afecţiuni respiratorii cu tuse reziduală, se prepară o infuzie (planta adăugată nu se fierbe, doar se opăreşte) din 2 linguriţe cu vârf de lichen de piatră. Planta se adaugă în 250 ml apă care clocoteşte, se opreşte focul, se acoperă 10 minute. Se bea cald, cu înghiţituri mici. Se administrează 14 zile. Lichenul de piatră trebuie evitat în stări febrile şi în caz de hipertensiune. Se evită combinarea cu bicarbonat de sodiu sau de potasiu. Atenţie şi la combinaţia cu medicamentele care conţin aceste substanţe. Nu se administrează pacienţilor hipertensivi, gravidelor şi copiilor sub 3 ani.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: lichenul de piatră  leac pentru bolile de sezon