Legumele congelate vor avea etichete speciale de anul viitor

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

In urma discutiilor purtate saptamana trecuta la Bruxelles, s-a propus ca pentru viitor sa se mentioneze pe etichetele produselor din legume congelate recomandarea ca acestea sa fie preparate termic inainte de a fi consumate, arata un comunicat al Autoritatii Sanitar-Veterinare (ANSVSA). La teleconferinta cu toate statele membre, organizata de Comisia Europeana, prin Directia Generala pentru Sanatate (DG SANTE), au fost discutate aspecte legate de gestionarea situatiei generate de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) si, posibil in alte produse de origine vegetala congelate produse de aceasta firma.

„In urma discutiilor, s-a propus ca pentru viitor sa se mentioneze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea sa fie preparate termic, inainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termica – fierbere)”, mentioneaza ANSVSA. Cu acest prilej, au fost purtate discutii tehnice si a avut loc un schimb de opinii privind masurile de gestionare a riscurilor intreprinse de catre statele membre.

Comisia Europeana va transmite, in scurt timp, o informare cu privire la acest subiect, care va cuprinde recomandari pentru a fi difuzate catre consumatorii din toate statele membre. De asemenea, s-a adus din nou in discutie necesitatea ca autoritatile competente din statele membre sa continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria. „Precizam ca ANSVSA monitorizeaza in continuare procedurile de retragere si rechemare ale firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele congelate, incluse pe lista de distributie comunicata”, mentioneaza Autoritatea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: legumele congelate vor avea etichete speciale de anul viitor