Leguma plina de vitamina C care imbunatateste digestia

Posted by Alin Marinescu on Friday, November 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cartofi dulci

Cartofii dulci, originari din America de Sud si cunoscuti si sub numele de batate, se aseamana destul de mult cu cei obisnuiti, diferenta fiind data in principal de forma lor alungita la unul dintre capete. Coaja cartofilor dulci are in general o nuanta portocalie, insa exista soiuri cu coaja alba, violet sau rosie. Toate soiurile de batate sunt insa foarte bune la gust si benefice pentru sanatate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.

Beneficii in nutritie:

imunitate - deoarece sunt foarte bogati in beta-caroten. Acesta este considerat un antioxidant foarte bun;
tratarea inflamatiilor interne si externe, datorita continutului de beta-caroten, vitamina C si magneziu;
sunt eficienti in tratarea congestiei (aflux excesiv de sange intr-o parte a corpului) nasului, a bronhiilor si a plamanilor;
bronsita este vindecata datorita concentratiei de vitamina C, fier si alte elemente nutritive;
trateaza artrita sau astmul;
ajuta la imbunatatirea digestiei datorita continutului ridicat de fibre;
reduc durerea si inflamatia ulcerului
O substanta foarte importanta pe care o contin cartofii dulci este manganul. Acesta echilibreaza nivelul de glucoza din sânge, reface densitatea osoasa si promoveaza actiunea benefica a acizilor grasi. De asemenea, manganul regleaza functionarea glandei tiroide la persoanele care sufera de afectiuni provocate de aceasta si potenteaza efectele celorlalte vitamine stocate in organism. Un singur cartof dulce va ofera 0,52 mg din cantitatea zilnica recomandata.

Exista mai multe soiuri de cartofi dulci, cele mai cunoscute fiind cartoful Jersey (cu o pulpa mai uscata) si cartoful Yam (mult mai zemos, care capata textura gelatinoasa cand este gatit).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: leguma plina de vitamina c care imbunatateste digestia