Legatura neasteptata dintre vinul alb si cancer

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vin alb

Un studiu recent aduce vesti nefaste pentru amatorii de vin alb. Potrivit specialistilor, consumul frecvent al acestei bauturi are efecte grave asupra sanatatii. Cercetarea realizata la Brown University a scos la iveala faptul ca vinul alb este asociat unui risc sporit de melanom invaziv.

In urma analizarii datelor cu privire la 210.252 de indivizi cu varsta peste 18 ani, specialistii au ajuns la concluzia ca un pahar de vin alb pe zi sporeste cu 13% riscul de aparitie a melanomului. Alte tipuri de alcool, insa, precm berea, vinul rosu sau lichiorul, nu au un impact similar asupra sanatatii individului, potrivit cercetarii.

Eunyoung Cho, autorul studiului, mentioneaza ca nu a fost identificata si o explicatie pentru legatura dintre vinul alb si aparitia melanomului. A tinut, insa, sa specifice ca unele vinuri prezinta un nivel sporit de acetaldehida - substanta care afecteaza ADN-ul si impiedica regenerarea acestuia - comparativ cu alte bauturi alcoolice. Cu toate ca si vinul rosu prezinta un nivel sporit de acetaldehida, specialistii cred ca antioxidantii din acest tip de vin reduc impactul asupra ADN-ului.

Aceasta legatura dintre melanom si alcool a fost ceva mai evidenta in zone ale corpului care nu sunt expuse atat de des la soare, precum trunchiul. Comparativ cu subiectii care nu beau, cei care au consumat 20 de grame de alcool pe zi au prezentat un risc cu 2% mai ridicat de a fi diagnosticati cu melanom la nivelul gatului, capului sau extremitatilor. In schimb, aceiasi indivizi au prezentat un risc cu 73% mai mare de a fi diagnosticati cu melanom la nivelul trunchiului.

sursa: feminis.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: legatura neasteptata dintre vinul alb si cancer