Legatura dintre durerile de spate si lipsa de somn

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Insomniile sunt tot mai prezente in societatea noastra. tot mai mult framantari, griji, neajunsuri itit fac noaptea alba. Ai incercat o multime de solutii, toate ineficiente, pentru ca insomnia inca iti face noptile imposibile? Persevereaza, insomnia are un impact serios pentru sanatatea ta. Printre solutii se numara redecorarea dormitorului, plantele de apartament sau cat mai putine aparate electronice. Scopul nu este neaparat estetic (cui ii plac cearcanele?!), ci vizeaza direct starea ta de sanatate, pentru ca insomnia poate predispune la dureri de spate.

Studiile spun ca intre 60 si 80% dintre adulti sufera la un moment dat de dureri de spate, majoritatea fara sa poata identifica o cauza anume, iar 50% dintre acestia se plang si de insomnie, care creste sensibilitatea la durere si intensifica aparitia acestor episoade.

La femei, corelatia insomnie-dureri de spate este mult mai mare decat la barbati – asadar, doamnelor, una dintre principalele rezolutii la inceput de an ar trebui sa fie somnul de calitate si reducerea stresului. Cel din urma este o constanta in viata insomniacilor, a caror stare de agitatie creste tensiunea musculara, reduce numarul de micropauze din activitatea musculara, ceea ce duce in final la dureri de spate.

In tratamentul insomniei sunt folosite numeroase medicamente, printre care zolpidem, benzodiazepine cu actiune de scurta durata sau de lunga durata si zaleplon. A fost demonstrat ca multe dintre aceste medicamente sunt relativ sigure folosite pe o perioada mai scurta de 3 saptamani in incercarea de a intrerupe ciclul psihofiziologic al pacientului cu insomnie conditionata (persoana dezvolta obsesia ca va avea insomnie din diferite motive). 
Insomnia conditionata poate fi rezultatul multor cauze. 

Pentru a intelege mai bine, cel mai bun exemplu este cel al cainelui lui Pavlov caruia i se arata o friptura in momentul in care suna un clopotel. Daca acest lucru este repetat de sute, sau de mii de ori, cainele va saliva si i se va face foame doar daca va suna un clopotel. Prin comparatie, atunci cand o persoana pierde pe cineva drag, va suferi de insomnie pentru o perioada scurta. Daca aceasta insomnie nu este tratata adecvat, aceasta va asocia mersul la culcare cu pierderea persoanei iubite, mult timp dupa ce acest lucru s-a intamplat.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: legatura dintre durerile de spate si lipsa de somn