Legatura dintre consumul de canabis si diabet

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru canabisul

Persoanele care consuma canabis ar putea avea o mai mica probabilitate de a dezvolta vreun tip de diabet, ca urmare a alterarilor pe care le provoaca aceasta planta in organism, potrivit medicului mexican Juan Carlos Restrepo.

Diabetul este direct legat de obezitate si ambele afectiuni sunt blocate de receptorii la cabinoide pe care ii avem in creier si care, in contact cu marijuana, "mentin echilibrul metabolismului glucozei", noteaza expertul citat de EFE.

"Cabinoidele din organism previn sau amelioreaza diabetele sau prediabetele", potrivit medicului mexican, care a atras atentia ca numarul redus al studiilor pe aceasta tema mentin "incertitudinea", noteaza Agerpres.

El a avertizat insa ca stimularea receptorului CBQ1 si in mai mica masura a CB2 de catre Delta9 THC, componentul psihoactiv al canabisului, stimuleaza pofta de mancare, fapt ce poate duce la generarea de grasimi in organism.

"Acest lucru face sa creasca riscul bolilor cardiovasculare prealabile dezvoltarii diabetului de tip 2", a explicat medicul la o conferinta de presa prilejuita de America Expoweed 2017, un eveniment dedicat canabisului, care a avut loc intre 18 si 20 august la Ciudad de Mexico.

Totusi s-a remarcat o mai mica prevalenta a obezitatii corelata consumului de canabis, potrivit unui studiu realizat de The Third National Health and Nutrition Examination Survey din SUA si citat de Juan Carlos Restrepo.

Pe de alta parte, componentul Delta9 THC "este asociat unui indice scazut al masei corporale" evitand obezitatea ca urmare a accelerarii metabolice.

"Consumul de THC duce la scaderea in greutate, iar schimbarea din metabolism provocata de substanta predispune la o modificare a obiceiurilor de viata (...) se stie ca diabetul este intotdeauna legat de stilul nostru de viata", sustine Restrepo.

THC contribuie, de asemenea, la cresterea sensibilitatii la insulina si la protejarea de hiperglicemie, a adaugat el.

"Reduce glucoza, adipozitatea si obezitatea", asigura expertul, potrivit caruia sunt necesare mai multe studii, deoarece cabinoidele actioneaza in mod individual, in functie de organism.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: legatura dintre consumul de canabis si diabet