Leacuri traditionale romanesti pentru diverse boli

Posted by admin. on Monday, June 15, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Multe legende despre anumite plante și leacuri au câte un sâmbure de realitate. Poveștile din popor au apărut după ce s-au constatat anumite calități vindecătoare care i-au uimit pe oameni și li s-au părut a fi magice.

Sânzienele (cunoscute și ca drăgaice) sunt zâne bune care pot fi văzute în noaptea în care se deschide cerul (de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie), dar și plante de leac. În popor există credința că sânzienele coboară și își lasă puterea magică pe aceste plante. De aceea, au cel mai bun efect dacă sunt culese în această perioadă, dar nu de către oricine, ci de o fată curată care are capul acoperit cu o basma. Și despre roua de pe flori se spune că are puteri tămăduitoare. Cine o bea pe stomacul gol sau se spală cu ea pe față scapă de orice farmec i s-ar fi făcut.

Adevărul din spatele legendei

Aceasta e legenda sânzienelor, dar este un fapt dovedit că sânzienele au acțiune antispastică, sedativă, diuretic-depurativă, laxativă şi afrodisiacă. Preparatele din această plantă au efecte bune asupra circulaţiei şi a vaselor capilare. Se recomandă în ascite, cistite, gută, reumatism, noduli mamari beningni, tulburări minore ale somnului şi în impotenţă. Nu prezintă contraindicații. Se prepară o infuzie dintr-o lingură din părţile terminale ale plantei recoltate în timpul înfloririi, la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Se mai pot folosi sub formă de pulbere, din flori măcinate fin cu râșnița de cafea și, apoi, cernute. Se ia câte o linguriță de trei ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțina apă.

Busioc, cu noroc

În popor, busuiocul este considerat o plantă aducătoare de noroc. O legendă creștină spune și că planta a crescut pe Crucea Domnului Hristos dar cu vremea, aceasta a căzut și a fost îngropată. Sfânta Împărăteasă Elena a mers să caute Crucea, dar nu știa unde ar putea fi. Deodată, a simțit un miros plăcut. S-a luat după el și a găsit o tufă de busuioc. A smuls câteva fire cu tot cu rădăcină pentru a le răsădi în grădina ei și așa a găsit Crucea. În prezent, busuiocul este folosit în Biserica Ortodoxă pentru a stropi cu agheazmă, asociindu-se ideea că ar avea rol curățitor. Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că, din punct de vedere medical, are ”efect antiseptic intestinal, antiinflamator renal, antispastic, digestiv, antiflatulent, expectorant, febrifug, profilactic în boli infecţioase, antidepresiv. Este indicat, mai ales, în tulburări gastro-inlestinale şi ale căilor respiratorii. Stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează. Este contraindicat în timpul sarcinii. Poate fi adăugat, proaspăt sau uscat, în mâncare. Se mai face o infuzie, dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană, după mesele principale. Uleiul volatil de busuioc poate fi folosit la inhalații: într-un castron cu un litru de apă fierbinte se pun 10 picături de ulei de busuioc. Se ține capul acoperit deasupra vasului și se stă așa circa 10-15 minute. Se mai pot face frecții local”.

Usturoiul gonește bolile

”Despre usturoi se spune că ar goni vampirii. Nu suntem siguri de asta, dar este adevărat că a făcut parte din hrana lucrătorilor care ridicau piramidele și avea rol de fortifiere și de protecție împotriva pestei și a altor boli. Era folosit și în medicina tradițională românească: celor mici li se frecau buzele cu un cățel de usturoi tăiat în două, pentru a le da forță și a-i apăra de boli, iar în perioada epidemiilor de gripă li se lega de gât, sub cămașă, o punguță de bumbac care conținea căței de usturoi. Legenda se îmbină cu realitatea: usturoiul este puternic antibacterian și, de aceea, este indicat nu numai în afecțiuni respiratorii (bronșite cronice, rinite și gripă, efizem pulmonar și tuse spastică sau convulsivă, astm bronșic, răgușeală, guturai), dar și în cazuri de diaree din cauze infecțioase și chiar de dizenterie. Cura îndelungată cu usturoi se recomandă pentru scăderea și stabilizarea tensiunii arteriale. Preparatele pe bază de usturoi au efect bun atât asupra circulației periferice, cât și asupra mușchiului inimii. Pulsul devine mai rar și se regularizează. Se diminuează efortul cardiac și se ameliorează tulburările de ritm. Efectele bune ale usturoiului se extind asupra întregului aparat vascular și, astfel, se reduc tulburările circulatorii. În plus, diminuează riscul de a face tromboză, varice și hemoroizi. Determină scăderea colesterolului din sânge și previne ateroscleroza. Are și acțiune antihemoragică.”

sursa: libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: plante  leacuri naturale  remedii naturiste  sanziene