La ce trebuie sa fim atenti ca cei mici sa nu sufere deformari ale soldurilor

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 11, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil mic

O noua cercetare efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool constata prezenta unei legaturi puternice intre obezitatea infantila si aparitia bolilor de sold pe perioada copilariei. Studiul fost finantat de organizatia britanica The Academy of Medical Sciences, iar rezultatele cercetarii au fost publicate recent in jurnalul "Archives of Disease in Childhood", raporteaza sciencedaily.com.

Deformarile de la nivelul soldului afecteaza aproximativ 1 din 500 de copii, epifizioliza fiind cea mai frecventa boala de sold in perioada adolescentei la tinerii supraponderali.

Afectiunea dureroasa necesita in toate cazurile o interventie chirurgicala pentru inlocuirea soldului, intrucat copiii ce sufera de epifizioliza nu reusesc sa isi flexeze soldurile si au o libertate de miscare limitata pe fondul aparitiei durerilor.
Multe dintre cazurile de boli de sold aparute pe perioada copilariei sunt fie trecute cu vederea, fie diagnosticate gresit, intrucat primul simptom ce apare este durerea localizata la nivelul genunchilor, declara expertii.

In momentul in care are loc investigatia medicala la nivelul genunchiului, medicii observa lipsa anomaliilor si sunt mai predispusi stabilirii unui diagnostic gresit. De aceea, recunoasterea primelor semne ale afectiunilor de la nivelul soldului sunt deosebit de importante pentru diagnosticarea timpurie si corecta a bolii, intrucat deformarea oaselor se poate agrava in lipsa luarii masurilor necesare pentru corectarea deformarilor.

In efortul lor de identifica adolescentii cu risc crescut pentru aparitia bolilor de sold, cercetatorii de la The Institute of Translational Medicine, condusi de catre medicul ortoped Daniel Perry, au colectat date de la spitalele de specialitate, ce contineau caracteristicile asociate bolilor de sold insotite de justificari ale intarzierii stabilirii unui diagnostic.
Toate datele apartineau persoanelor tinere cu varste de pana in 16 ani, ce fusesera diagnosticate cu epifizioliza intre anii 1990 si 2013.
Cercetatorii au reusit sa identifice gradul de risc al declansarii bolii in randul copiilor obezi pe baza datelor privind inaltimea si greutatea acestora.

"Acestea au fost cele mai bune dovezi pe care le-am avut la indemana pentru a asocia prezenta obezitatii cu riscul crescut pentru declansarea bolilor de sold in perioada adolescentei, ceea ce face ca aceasta afectiune sa fie singura boala care se manifesta inca din adolescenta si care afecteaza grav starea de sanatate a celor mici pe perioada intregii lor vieti," declara autorul principal al studiului.
O parte semnificativa a pacientilor ce sufera de epifizioliza sunt, in prima faza, diagnosticati gresit, iar cei ce prezinta dureri la nivelul genunchilor au cel mai mare grad de risc asociat bolilor de sold.

Studiul de fata ne ajuta sa intelegem mai bine una dintre cele mai grave boli ce efecteaza sanatatea osoasa a tinerilor inca din copilarie. Desi datele indica o asociere puternica intre prezenta obezitatii si declansarea bolilor de sold, este necesara realizarea mai multor studii de specialitate pe aceasta tema pentru a concluziona ca este vorba despre o relatie de tip cauza-efect," conchide autorul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: la ce trebuie sa fim atenti ca cei mici sa nu sufere deformari ale soldurilor acum 4 ore56 vizualizari | 0 comentarii titlurile zilei diabetul de tip 2 poate fi vindecat definitiv. iata solutia incredibila