La ce temperatura trebuie reglat aerul conditionat cand afara sare de 40 de grade

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aerul conditionat
In zilele caniculare, un pahar de apa trebuie baut la 15-20 de minute chiar daca nu avem senzatia de sete. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv de bere, deoarece favorizeaza deshidratarea. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Ministerul Sanatatii a facut o serie de recomandari pentru populatie pentru zilele caniculare. 

1. in perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

2. Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

3. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

4. Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa.

5. Daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

6. Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, la locul de munca, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (spatii publice, farmacii, biserica, magazine).

7. Daca este absolut necesar sa plecati de acasa intre orele amiezii trebuie sa folositi o tinuta adecvata:palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

8. Evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita.

9. Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

10. in cazul copiilor aflati in tabara, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. in timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: la ce temperatura trebuie reglat aerul conditionat cand afara sare de 40 de grade