La ce boli esti predispus, in functie de grupa sanguina

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru grupa sanguina

Desi numeroase persoane nu stiu ce grupa de sange au, aceasta informatie este deosebit de importanta. in primul rand, o astfel de informatie iti poate salva viata in cazul unui accident sau ar putea ajuta la salvarea vietii unei alte persoane, atunci cand este necesara o transfuzie. Pe de alta parte, cercetarile efectuate de-a lungul timpului au dus la descoperirea unor conexiuni intre grupa sanguina si unele afectiuni. Iata care sunt bolile la care esti predispus, in functie de grupa ta sanguina:

Cheaguri de sange

Persoanele care au grupa sanguina 0 sunt mai putin predispuse la aparitia cheagurilor de sange. O astfel de afectiune, numita boala Von Willebrand, este mai raspandita in randul celor care au grupele sanguine A, B si AB, care sunt cu 30% mai predispusi sa o mosteneasca. Se estimeaza ca grupa AB are un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cheaguri de sange.

Cancer gastric

Grupa sanguina 0, cu RH pozitiv sau negativ, se pare ca are cateva beneficii pentru sanatate, fiind asociata cu mai putine boli. Din pacate, acest lucru inseamna vesti proaste pentru cei care au alte grupe de sange. De exemplu, cei cu grupa 0 au risc mult mai scazut de a dezvolta cancer gastric, potrivit specialistului citat de womenshealthmag.com. Iar persoanele cu grupa A au cel mai mare risc de a suferi de aceasta boala, desi motivele pentru care se intampla acest lucru nu sunt cunoscute.

Ulcer

Daca ai grupa A sau AB nu este cazul sa te simti demoralizat. Unul dintre avantajele acestor grupe este riscul scazut de a face ulcer. in acest caz, persoanele cu grupa 0 sunt mai predispuse. Nu se stie exact de ce aceasta grupa de sange este expusa riscului de a dezvolta ulcer, dar oamenii de stiinta speculeaza ca ar putea fi vorba despre modul diferit in care sistemul imunitar raspunde la infectii.

Afectiuni cardiace

Cei care au grupa sanguina 0 au un risc cu 23% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace, comparativ cu cei care au alte grupe sanguine, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard. Persoanele care au cel mai mare risc sunt cele cu grupele sanguine AB si B, potrivit studiului citat. si de aceasta data, in afara de predispozitia genetica, nu se stie care este motivul.

Cancer pancreatic

si in acest caz persoanele cu grupa sanguina 0 au un avantaj. Acestea sunt mai putin predispuse sa dezvolte cancer de pancreas. in cadrul unui studiu s-a demonstrat faptul ca persoanele cu grupa sanguina A sunt cu 32 de procente mai predispuse sa sufere de cancer pancreatic, cei cu grupa AB cu 51%, iar cei cu grupa B cu 72% mai predispusi la aparitia bolii. Oamenii de stiinta considera ca sunt necesare mai multe studii pentru a descoperi exact de ce aceste grupe sanguine au un risc genetic mai mare de a suferi de aceasta afectiune.

Toate aceste date nu arata faptul ca o persoana va suferi de aceste boli numai pentru ca are o anumita grupa de sange, ci indica unele riscuri. Dar pentru ca grupa sanguina nu poate fi influentata sau schimbata, aceste informatii oferite de medici ne pot inspira sa adoptam un stil de viata sanatos, care sa reduca la minimum riscul imbolnavirii. Cateva schimbari esentiale sunt alegerea unei alimentatii sanatoase, practicarea activitatilor fizice si renuntarea la fumat si la consumul in exces de alcool.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: la ce boli esti predispus  in functie de grupa sanguina