La cat timp ar trebui inlocuite coronitele dentare?

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru coronite dentare

Durabilitatea in timp a coroanelor metalo-ceramice este influentata de mai multi factori, printre care cei mai importanti sunt:

* calitatea structurii dentare peste care se aplica coroana si rezistenta bontului dentar;

* existenta unor obiceiuri vicioase: spargerea samburilor intre dinti, desfacerea capacelor de bere in dinti;

* mentinerea unei igiene riguroase la nivelul cavitatii bucale;

* in conditii ideale de realizare si utilizare, coroanele metalo-ceramice pot avea o viata extrem de indelungata. Ne putem insa astepta ca dupa 7-10 ani de utilizare sa fie necesara inlocuirea.

In conditiile in care au fost executate corect din punct de vedere tehnic, situatie in care indepartarea lor de pe dinti se face mai greu, scoaterea lor nu reprezinta o manopera dificila. Situatia se poate complica in momentul in care sub lucrarile respective se gasesc niste dinti care sunt subminati din punct de vedere al rezistentei (fie sunt prea subtiri, fie prea mici). Daca lucrarile nu corespund din punct de vedere estetic sau functional, pacientul nu trebuie totusi sa ezite sa-si inlocuiasca aceste coroane, pentru ca in timp defectele acestora pot produce si alte neplaceri.

De ce se invineteste gingia din dreptul coroanelor?

Aceasta culoare vinetie a gingiei poate aparea prin doua mecanisme:

n) fie prin staza vasculara prelungita, cauzata de o coroana mai lunga care apasa pe gingie;

n) fie din cauza suportului metalic al lucrarii respective (situatia in care acesta este confectionat dintr-un metal nenobil, respectiv Cr-Ni). 

In cazul coroanelor realizate pe suport de zirconiu sau aur platinat, aceasta coloratie a gingiei este pe deplin evitata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: la cat timp ar trebui inlocuite coronitele dentare?