Iti place sa stai la plaja pe sezlong? Atunci trebuie sa stii asta!

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sezlong

Toata lumea se înghesuie sa prinda un loc pe sezlong - pentru ca este comod. Doar ca amatorii de sezlonguri nu cunosc esentialul: un sezlong de plaja este un focar de infectie!

Un studiu referitor la riscurile pe care le care le presupun sezlongurile si saltele acestora, realizat de cercetatorii de la spitalul Bartholomew din Londra, în colaborare cu London National Health Service, arata ca o treime din greutatea saltelei sau pernei de pe sezlonguri este reprezentata de acarieni, bacterii si piele moarta. 

Cel mai mare pericol la care te supui folosind sezlongul este posibilitatea de a contacta stafilococul auriu, care va conduce la boli grave precum hepatita sau eruptii cutanate dure.

Sa împarti un sezlong cu sute de alte persoane care l-au utilizat înaintea ta e echivalent cu o baie comuna cu niste straini de la care habar nu ai ce boli poti lua. Comparatia poate suna absurd, dar este exact acelasi lucru. Contactul direct cu sezlongul sau salteaua acestuia supune pielea la adevarate pericole ascunse, însa efectele se vad în scurt timp.

Ce boli poti lua daca faci plaja pe sezlong

1. Pitiriazisul - boala de piele caracterizata prin aparitia unor pete cafenii, localizate în special pe piept. Prosopul personal nu ar trebui sa lipseasca de pe sezlongul închiriat.

2. Raia - infectie parazitara care se transmite cu usurinta prin contactul cu un sezlong, un prosop sau o perna ce nu au fost dezinfectate corespunzator.

3. Stafilococul auriu - daca ai ghinionul sa contactezi stafilococul auriu, trebuie sa te astepti la complicatii dintre cele mai serioase: hepatite, eruptii cutanate, infectii aparent fara cauza concreta.

„Daca vrei sa obtii un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor, perna este ideala. Este un burete umed care absoarbe fluidele corporale de mai multe tipuri. Acest mediu este pastrat la temperatura ideala de corpul cald care sta pe el", sustine Duncan Bain, directorul tehnic al unei companii producatoare de perne.

Nu în ultimul rand, atunci cand alegi sa folosesti un sezlong pentru plaja, ar trebui sa iei în calcul si faptul ca e posibil sa te alegi cu o boala cu transmitere sexuala.

Cum reduci riscul de îmbolnavire atunci cand stai la plaja

În primul rand, atunci cand mergi la plaja, daca vrei sa folosesti un sezlong, asigura-te ca ai cu tine un prosop personal, cat mai gros. Evita folosirea pernelor de pe sezlongul închiriat si, foarte important, nu uita sa speli prosopul folosit dupa fiecare utilizare. Daca alegi sa folosesti salteaua de pe sezlong, dupa ce ai întins si asternutul propriu deasupra, încearca sa eviti contactul direct cu zonele intime si sa te speli pe maini înainte sa mananci.

E suficient sa mananci un mar, dupa ce te-ai sprijinit pe sezlong, ca sa te trezesti cu grave tulburari digestive. 
Cercetatorii de la Universitatea din Manchester sustin ca în pernele ultrafolosite de pe sezlonguri se ascund frecvent ciuperci periculoase, care pot genera boli grave de plamani, printre care si aspergiloza pulmonara cronica, o boala extrem de grava.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa faci plaja pe sezlong. Nu uita crema de protectie solara si, pentru mai multa siguranta, foloseste un unguent dezinfectant, antibacterian, aplicat în zonele sensibile ale corpului. Te-ar putea feri mai bine de numeroasele ciuperci pe care le poti contacta atunci cand faci plaja pe sezlong.

Ai grija! Nu orice e comod este si sanatos, alege corect! Din toate punctele de vedere, contactul cu nisipul este mult mai sanatos, cu multiple avantaje pentru piele, relaxarea musculara si osoasa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: iti place sa stai la plaja pe sezlong? atunci trebuie sa stii asta!