Iti aprinzi tigara doar la anumite ocazii? Poti avea acelasi risc de boli cardiace ca si cei care fumeaza zilnic

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumat

Asa-numitii fumatori sociali, persoane care isi aprind tigarile numai la anumite ocazii, s-ar putea confrunta cu aceleasi riscuri pentru sanatatea inimii ca si cele care practica acest obicei in mod curent, indica un studiu realizat recent in Statele Unite.

O echipa de oameni de stiinta a examinat date legate de obiceiurile de fumat, nivelurile de colesterol si tensiunea arteriala prelevate de la un esantion reprezentativ la nivel national format din 39.555 de persoane adulte. Majoritatea subiectilor erau nefumatori, 17% erau fumatori, iar aproximativ 10% au declarat ca nu obisnuiau sa fumeze decat la ocazii speciale, transmite ziare.com, care citeaza Reuters.

Fumatorii sociali aveau un risc de doua ori mai ridicat de hipertensiune in comparatie cu persoanele care nu fumau. De asemenea, in cazul lor s-a constatat un risc cu 53% mai mare de hipercolesterolemie (nivel ridicat al colesterolului). Prin urmare, persoanele care fumau doar ocazional aveau aproape acelasi risc de boli cardiace ca si fumatorii, se arata in concluziile studiului.

"Aceste rezultate ofera dovezi solide potrivit carora fumatul, indiferent de cantitate, reprezinta un indicator al riscului cardiovascular, acesta fiind mai mare decat se credea pana acum", a declarat autoarea studiului, Kate Gawlik, om de stiinta in cadrul Universitatii de stat din Ohio.

"Fumatul social reprezinta in continuare un risc major pentru sanatatea cardiovasculara", a subliniat aceasta.

Cercetatorii au evaluat sanatatea cardiovasculara pe baza nivelurilor tensiunii arteriale si colesterolului. Inainte de a lua in calcul alti factori de risc pentru inima, precum greutatea, varsta, sexul, rasa si etnia, s-a constatat ca fumatorii sociali aveau un risc mai mic de hipertensiune in comparatie cu fumatorii curenti.

Insa, dupa ajustarea tuturor factorilor de risc, s-a descoperit ca ratele de hipertensiune erau aproape similare la cele doua grupuri, de 76% pentru fumatorii curenti, si respectiv 75% pentru fumatorii ocazionali. Acelasi lucru a fost observat si in ceea ce priveste colesterolul - dupa ajustarea factorilor de risc, ratele observate au fost de 53% in cazul fumatorilor sociali si de 55% in cel al fumatorilor curenti.

Potrivit analizei publicate in "American Journal of Health Promotion", fumatul social este mai frecvent la adultii cu varste de pana la 40 de ani, majoritari fiind barbatii.

Tensiunea arteriala a unei persoane poate inregistra o crestere dupa ce aceasta fumeaza, a declarat Michael Cummings, director asociat in cadrul programului de cercetare in domeniul tutunului la Universitatea Medicala South Carolina din Charleston.

"Fiecare tigara fumata este nociva pentru corp", a spus specialistul care nu a fost implicat in acest studiu. "Pentru o persoana care este predispusa, din diverse motive, la boli cardiace, expunerea la fumul de tigara suprasolicita inima si creste riscul de probleme cardiace grave", a completat acesta, potrivit sursei citate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: iti aprinzi tigara doar la anumite ocazii? poti avea acelasi risc de boli cardiace ca si cei care fumeaza zilnic