Intrebuintari neobisnuite ale cannabisului

Posted by Alin Marinescu on Monday, April 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cand auzim despre marijuana, putini dintre noi ne gandim ca aceasta planta are destule proprietati pentru a face "bine", adica ar putea fi folosita cu succes in terapia medicala a anumitor afectiuni. Cannabis-ul, cunoscut si sub denumirea de marijuana se prepara dintr-o planta (Cannabis sativa), originara din Asia centrala si de sud. Plantele din genul Cannabis se folosesc ca plante textile (canepa), in scopuri medicinale. Din frunzele de Cannabis se poate extrage o substanta psihoactiva, folosita ca drog, cu denumirea de THC (tetrahidrocannabinol). Cannabisul este un drog psihotrop utilizat de milenii in China si India. Samanii, cei care intrau in relatie cu spiritele, foloseau cannabis-ul pentru a intra in starea de transa. Hasisul se obtine tot din cannabis.

Drogul obtinut din frunzele si florile de cannabis este o substanta psihotropa, care traverseaza bariera hemato-encefalica si influenteaza direct sistemul nervos central (creierul). Cannabis-ul are ca efecte alterarea perceptiei, alterarea starii de constienta, tulburari de comportament;poate induce stari variate: euforie, hiperstimulare,halucinatii. Cannabis-ul produce dependenta psihica si fizica. Extractele de cannabis, (cannabinoizi) obtinute natural sau prin sinteza chimica au urmatoarele proprietati:

Combat greata si varsaturile (utili in cazul bolnavilor de cancer care urmeaza chimioterapie)
Stimuleaza centrii foamei din hipotalamus (ar putea avea utilitate in cazul bolnavilor care urmeaza chimioterapie, sau in cazul bolnavilor de SIDA)
Scad presiunea intraoculara (ar putea avea indicatie in glaucom)
Efect analgezic (de ameliorare a durerii)prin blocarea transmiterii nervoase a durerii la nivelul nervilor spinali.
Scad fertilitatea in cazul barbatilor, prin reducerea sintezei de ATP (rezervorul de energie) de la nivelul spermatozoizilor.
Scad durerea si spasticitatea din scleroza multipla
Studii pe animale de laborator au aratat eficienta cannabinoizilor in tratamentul cancerului sau impotriva degradarii neuronale din boala Alzheimer sau Parkinson (stimularea receptorilor pentru cannabinoizi avand efecte neuroprotectoare).

Medicamente care contin cannabinoizi

Receptorii pentru cannabinoizi (THC) se afla la nivelul sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), dar si la nivelul celulelor sistemului imunitar. Nabilone ( este un cannabinoid sintetic, cu structura asemanatoare cu THC) folosit ca antiemetic (antivomitiv) si in tratamentul durerii neuropatice. Se foloseste din 2006 pentru a trata reactiile adverse (grata, voma) ale chimioterapiei, in cazul bolnavilor care nu raspund la antiemetice obisnuite. Nabilone se foloseste si in tratamentul durerii cronice (spre exemplu in fibromialgie) sau in tratamentul colitei ulcerative.

Dronabinol (Marinol)este tot un cannabinoid de sinteza, care in anumite studii, a aratat un beneficiu in tratamentul ticurilor din sindromul Tourette. Medicamentul se foloseste in tratarea anorexiei la bolnavii de SIDA, sau simptomelor de grata si varsaturi, la bolnavii de cancer. Rimonabant este un inhibitor de receptori pentru cannabinoizi care se foloseste in tratamentul bulimiei. Sativex este un medicament ce contine THC si CBD si este utilizat in scleroza multipla (sub forma de spray).

Cancerul si cannabisul

Cercetatorii au descoperit ca derivatul de cannabis, cannabidiol, CBD, la animalele de laborator, opreste raspandirea celulelor canceroase (metastazarea). Cannabidiolul inhiba si inmultirea celulelor canceroase, prin alterarea anumitor oncogene responsabile de efectele cancerigene. Aceste descoperiri au adus cannabisul in atentia stiintei medicale, pentru tratamentul cancerului. In prezent sunt pregatite studii clinice pe voluntari sanatosi, pentru testarea medicamentelor pe baza de cannabis, care pot deveni tratamentul cancerului in viitor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: intrebuintari neobisnuite ale cannabisului