Inteligenta artificiala va deveni un element central in prevenirea bolii Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O echipa de savanti a dezvoltat un algoritm al inteligentei artificiale (IA) pentru a realiza predictii cu privire la declinul cognitiv care duce la boala Alzheimer. Dr. Mallar Chakravarty, savant la Douglas Mental Health University Institute, si colegii de la University of Toronto si Centre for Addiction and Mental Health au dezvoltat un algoritm de inteligenta artificiala care invata indiciile de la RMN, genetica si datele clinice. Acesti algoritmi specifici pot ajuta la predictiile cu privire la evolutia (sau involutia) facultatilor cognitive care pot duce la Alzheimer dupa 5 ani de la analiza, scrie Science Daily.

„In prezent, sunt metode limitate de a trata boala Alzheimer si cele mai bune dovezi sunt pentru prevenire. Metodologia noastra de IA poate avea implicatii semnificative care pot ajuta pacientii sa se indrepte catre tratamentul corespunzator. Spre exemplu, o cale ar fi de a initia schimbari de stil de viata care pot incetini sau amana inceputurile etapelor bolii Alzheimer sau care chiar pot preveni in intregime aparitia bolii”, a precizat Chakravarty.

Studiul a fost publicat in PLOS Computational Biology, iar cercetatorii au folosit date de la proiectul Alzheimer's Disease NeuroImaging Initiative. Acestia au folosit algoritmii de la mai mult de 800 de persoane, de la batrani sanatosi, la cei care au simptome usoare ale dementei, la cei diagnosticati cu Alzheimer. Au replicat rezultatele intr-un studiu cu date prelevante independent de la Australian Imaging si Biomarkers Lifestyle Study of Ageing. „Lucram in prezent la testarea acuratetei predictiilor folosind date noi. Ne va ajuta sa rafinam predictiile si sa determinam daca putem prezice chiar si mai departe in viitor”, a adaugat Chakravarty.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: inteligenta artificiala va deveni un element central in prevenirea bolii alzheimer