Insuficienta renala, cauzata de diabet

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Insuficienta renala

Insuficienta renala este de doua feluri: acuta (reprezentata printr-o scadere brusca a functiei renale) si cronica. Insuficienta cronica este o maladie grava si consta in deteriorarea treptata si ireversibila a capacitatii rinichilor de a secreta anumiti hormoni si de a filtra sangele. Produsii rezultati in urma metabolismului si apa in exces se acumuleaza in organism, intoxicandu-l. Boala poate fi o consecinta a diabetului, a hipertensiunii arteriale sau a altor boli. Poate sa apara brusc, in urma unor tratamente medicamentoase sau dupa o interventie chirurgicala dificila. 

Infectiile severe dau insuficienta acuta
Daca insuficienta cronica evolueaza progresiv, cea acuta are loc brusc. Se produce ca urmare a unei scaderi reversibile a fluxului sangvin, la nivelul rinichilor. Cauzele sunt deshidratarea, infectiile severe, contactul organismului cu anumite substante toxice pentru rinichi. 

Simptomele nu-s evidente
Progresia insuficientei renale cronice este lenta, iar simptomele pot sa nu fie prezente in primii ani, deoarece rinichii se adapteaza si isi compenseaza reciproc functiile. Unii pacienti afla ca au probleme doar atunci cand rinichii isi desfasoara activitatea la mai putin de 25% din capacitatea lor normala. Uneori, simptomele nespecifice, precum oboseala, pot fi singurele manifestari ale acestei afectiuni. Odata ce boala s-a instalat, pot aparea simptome ca umflarea picioarelor, durere in timpul urinarii, urinare frecventa, pierderea poftei de mancare, pierderi in greutate, tulburari de somn, urina urat mirositoare sau cu modificari de culoare.

Un stil de viata sanatos ajuta
In unele cazuri, aceasta afectiune este imposibil de prevenit. Controlul bolilor ce cauzeaza insuficienta renala cronica (diabetul si hipertensiunea) poate incetini progresia maladiei, iar un stil de viata sanatos este de ajutor. E bine ca suferinzii de diabet, hipertensiune sau lupus sa respecte cu strictete tratamentul si recomandarile medicului, sa evite abuzul de alcool si medicamente si sa ia masuri rapide in caz de infectie urinara.

Obezitatea favorizeaza boala
Surplusul ponderal creste riscul de insuficienta renala. Pentru a-l reduce, sunt necesare activitati fizice regulate, o dieta echilibrata si mentinerea greutatii in limitele normale. De asemenea, trebuie evitate excesul de sare, grasimi si proteine, fumatul, abuzul de medicamente. Medicul ii poate cere pacientului sa limiteze consumul zilnic de lichide la 1,5 litri pe zi. 

Trateaza boala care provoaca afectiunea
Tratamentul poate incetini sau chiar opri progresia insuficinetei renale cronice. Mai intai trebuie tratata boala care provoaca insuficienta renala. Prima masura propusa pacientilor este modificarea dietei, iar sfatul unui nutritionist este extren de util. Cand dieta nu mai este suficienta, se impune tratamentul cu medicamentele prescrise de medic. 

Transplantul de rinichi, solutia salvatoare
Pentru unii pacienti este necesar  transplantil de rinichi. O evaluare detaliata, efectuata de un nefrolog specializat, este necesara. In urma unui transplant reusit, pacientul este capabil sa duca o viata activa si sanatoasa.

sursa: clickpentrufemei.ro
 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: insuficienta renala  cauzata de diabet