Ingredientul care imbunatateste memoria si alunga depresia

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru depresia

Un nou studiu a demonstrat faptul ca un simplu ingredient ne poate ajuta la imbunatatirea memoriei si ne poate face, de asemenea, mai fericiti, daca este consumat in mod regulat. Cu o aroma exotica inconfundabila, turmenicul face parte din categoria condimentelor precum curry avand o istorie in Orientul Mijlociu unde era folosit ca leac, condiment si colorant pentru mancare.

Gasit in turmeric, curcumina este recunoscuta ca fiind un antiinflamator cu proprietati antioxidante si este unul dintre putinele condimente folosit atat ca mirodenie cat si in tratamentul a numeroase afectiuni – in India este apreciat de mii de ani pentru proprietatile sale curative fiind o componenta principala a medicinii ayurvedice.   Publicat in „Jurnalul American de Psihiatrie Geriatrica“, studiul efectuat de Universitatea California din Los Angeles a examinat efectele turmericului asupra persoanelor cu pierderi usoare de memorie legate de varsta.    

„Consumat in fiecare zi, turmericul are capacitatea de ajuta pacientii diagnosticati cu Alzheimer, dar si pe cei cu depresie majora“, a spus Dr. Gary Small.   Cei 40 de participanti au avut varsta cuprinsa intre 50 si 90 de ani si au prezentat pierderi de memorie. Astfel, jumatate dintre acestia au primit 90 de miligrame de curcumina de doua ori pe zi timp de 18 luni. Dupa monitorizarea nivelurilor de curcumina in sange, studiul a constatat ca cei care au luat curcumina au avut imbunatatiri semnificative, atat in ce priveste  memoriea, cat si starea de spirit.   

Persoanele care au luat curcumina si-au imbunatatit memoria cu 28% in cursul celor 18 luni si au prezentat, de asemenea, o imbunatatire a dispozitiei lor generale. Recentele studii facute cu referire la calitatile acestui condiment au aratat ca turmericul imbunatateste functionarea creierului. Turmericul inhiba cu pana la 40% formarea placilor de proteine beta-amiloide, principala cauza a imbolnavirii de Alzheimer.  

Proprietatile sale antiinflamatoare sunt de folos in gestionarea bolii Alzheimer, fiind de un real ajutor in tratamentul depresiei. Ca si antioxidant, curcumina continuta de turmeric este capabila sa neutralizeze radicalii liberi care creeaza probleme celulelor sanatoase cat si membranei lor. Acest lucru o face sa fie extrem de benefica in boli precum artrita in care caz radicalii liberi sunt responsabili de dureroasele inflamatii ale articulatiilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ingredientul care imbunatateste memoria si alunga depresia