Inghetata, bomba pentru sanatatea copiilor

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Inghetata, bomba pentru sanatatea copiilor

Cel mai popular produs racoritor pentru vara, inghetata, reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea consumatorilor si, in special, a copiilor. Peste jumatate din sortimentele de inghetata cu arome de fructe sunt colorate cu o substanta obtinuta dintr- o specie de gandaci (rosu cosenila - E120). Intr-un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori Romania (APC) pe 64 de sortimente de inghetata, s-a constatat ca cele mai multe dintre ele contin o serie primejdioasa de aditivi.

Presedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atentia asupra pericolelor nebanuite la care se supun romanii: „Inghetatele cu arome (...) nu sunt altceva decat amestecuri realizate din apa sau din lapte praf degresat (0,1% grasime), gelatina animala, au continut ridicat de zahar adaugat, coloranti artificiali, conservanti, arome artificiale si chimicale din belsug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, nu trebuie consumat de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice”.

La fel de interesant este procesul de racire, cand in compozitie se introduce mult aer (pana la 100-130% din volumul propriu).

Cele mai periculoase E-uri de pe etichetele inghetatelor industriale:

E131 – albastru patent Vpoate provoca dermatita, tulburari respiratorii si este potential cancerigen;
E120 – specie de gandac din America de Sud. Poate produce hiperactivitate, deficiente de concentrare si chiar astm;
E122 – de asemenea nociv pentru copii. Poate produce ADHD. Acest aditiv este interzis in mai multe tari din Uniunea Europeana;
E330 – acidul citric, acesta poate distruge smaltul dentar si favoriza aparitia cariilor.

sursa: evz.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: inghetata  bomba pentru sanatatea copiilor