Influenta designului interior asupra echilibrului interior

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Grija pe care o acordam decorarii casei este o modalitate frumoasa si creativa de a ne regasi echilibrul interior. Pentru psihoterapeuti, amenajarea caminului este o relevare a sinelui si o sursa de inflorire.
Instalarea cuplului, nasterile, copiii care cresc si pleaca de acasa, nepotii care revin… totul se invarteste in jurul caminului. Schimbarile de viata care ne transforma casa, grija pe care o avem atunci cand o amenajam, toate acestea vizeaza petrecerea de momente agreabile si, de ce nu, protectia.

Sentiment pe care designerii de mobilier l-au integrat perfect. Cu atat mai mult cu cat dificultatile economice din ultimii ani au facut din casa una dintre valorile-refugiu. Asadar, misiunea lor nu este doar estetica, ci trebuie sa aduca si ideea de liniste, caldura, confort emotional. Redecorarea inseamna reamenajarea interiorului personal, de aceea este esential ca materialele, tesaturile, ambianta pusa in scena sa satisfaca intru totul anumite nevoi particulare.

Psihanaliza spune ca decorarea este al treilea strat al nostru, dupa piele si haine, acesta fiind motivul pentru care incercam sa ne intretinem si sa ne infrumusetam caminul. Pana la urma, interiorul nostru fizic reflecta interiorul nostru psihic, nu? Dar este casa mereu acel loc reconfortant la care aspiram? Cum sa il imbunatatim ca sa ne simtim si mai bine? Arta de a te simti bine la tine acasa isi gaseste inspiratia in feng-shui, disciplina chineza milenara. Amenajarea mediului nostru de viata dupa un anumit numar de principii, printre care circulatia energiei, complementaritatea yin si yang, teoria celor cinci elemente (apa, pamant, foc, metal si lemn) permite atingerea plenitudinii fizice, morale si intelectuale.

Psihicul dialogheaza intr-un du-te-vino constant cu amenajarile interioare, ele insele reflectie a starilor noastre psihice. Pana la urma, locuinta ne transmite energia pe care o descarcam noi in ea, fie ca vorbim de stres, tensiuni sau stare de bine generala. Este exact ceea ce simtim cand mergem intr-o vizita si spunem ca acea casa degaja unde negative sau pozitive. Pentru a ne ajuta sa luptam impotriva stresului, somnului neodihnitor, a insomniilor, persoanele specializate in decoratiuni interioare cu principii de feng-shui actioneaza asupra elementelor care compun decorul. De exemplu, fiecare culoare poseda o vibratie anume, care intra in rezonanta cu noi insine, dar nu in maniera pe care ne-o inchipuim.

Intr-un univers alb, gol, valoarea stresului cres¬te mult mai usor decat intr-un spatiu „incalzit“ de galben, o culoare sociala, sau in care este prezent lemnul. Ironia este ca multi dintre noi au ales sa isi zugraveasca peretii in alb, pentru ca aceasta non-culoare este mai luminoasa, eleganta si creeaza impresia de spatiu, de zen, de energie pozitiva. Asa ca e important sa te inconjori de momentele tale fericite, de lucrurile care iti inspira si alimenteaza visurile, dar care sunt in acord si cu visurile celorlalti. Si asa cum faci pentru tine, adica ceri ajutorul unui psiholog cand te afli la ananghie, asa merita sa ceri ajutorul unui designer de interior cand nu gasesti calea de-a alatura toate aceste lucruri care te-ar face sa te simti bine acasa.

De ce? Pentru ca n-ai cum sa le stii pe toate. Tu poti stii ce-ti place pe bucati, dar n-ai timp si nici abilitatea de-a avea grija la toate nivelurile pe care ti le-am enumerat mai sus. Si daca te gandesti la bani, un designer de interior nu doar ca nu te costa mult, dar iti si economiseste timp, energie si bani pentru ca alegerile lui sunt filtrate de tine. Si da, poti sa-ti amenajezi si singur casa, dçar nu uita de planurile ascunse si asuma-ti ca faci ceva nou, asuma-ti ca s-ar putea sa gresesti, deci fii indulgent cu tine. Cum iti influenteaza amenjarea casei starea de spirit? Asa cum o lasi tu sa te influenteze!“

In : Stiri din Sanatate 


Tags: influenta designului interior asupra echilibrului interior