Infertilitatea poate avea cauze psihologice

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu infertilitatea, chiar daca, din punct de vedere medical, nu sufera, nici el, nici ea, de afectiuni foarte grave. Atunci cand cauzele nu pot fi depistate, putem vorbi de o infertilitate la nivel psihologic. Putem vorbi de o infertilitate de natura psihologica atunci cand, in urma investigatiilor medicale, nu este gasita nicio cauza medicala sau fiziologica, atat la barbati, cat si la femei. Stiinta are limitele ei –in fiecare an, se mai gasesc anumite cauze ale infertilitatii. Este vorba despre un conflict – un stres accentuat sau anumite probleme emotionale. Pot exista anumite reprezentari, temeri pre-existente momentului in care se decide conceperea unui copil. Aceasta dorinta de a avea un copil este ceva foarte complex. In primul rand, este ceva ce se construieste din copilaria mica.

Ideea de a avea un copil este diferita la femei si la barbati. La barbat, de regula, presupune o continuare, ceva ce tine de nemurire. La femeie, se inscrie mai mult, o data, in registrul biologic de reproducere si, apoi, simbolic vorbind, este o etapa importanta in definirea feminitatii – nevoia de a ingriji un pui, de a-l creste.

Cum influenteaza stresul capacitatea unui cuplu de a avea copii. Cand exista in viata cuplului o anumita doza de stres, chiar interventia procedurilor de reproducere umana asistata (inseminari, fertilizari), se poate solda cu esecuri. Atunci cand femeia este ori prea preocupata de acest lucru, obsesia duce aproape tot timpul la esec. De aceea, atunci cand se incep aceste proceduri, este bine ca fiecare cuplu sa vorbeasca cu un specialist.

Ce solutii exista pentru sporirea sanselor de a concepe in mod natural. Pentru cresterea sanselor de a avea un copil, in primul rand in mod natural, este necesar un echilibru emotional. Relaxarea, vacantele, intimitatea cuplului – sunt foarte necesare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: infertilitatea poate avea cauze psihologice