Infectia cu rotavirus - metode de preventie

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Infectia cu Rotavirus poate fi prevenita. Una dintre metode, pe langa mentinerea unei igiene corespunzatoare, este vaccinarea. 

„Infectia cu Rotavirus se poate preveni prin respectarea masurilor de igiena. O spalare abundenta cu apa si sapun a mainilor – transmiterea Rotavirusului este fecalo-orala – rezolva practic aceasta cale de transmitere. Deci nu ar trebui sa consumam alimente daca suntem la locul de joaca, intr-un parc, intr-un mall fara sa respectam regulile de igiena. ina fara de acest lucru mai putem utiliza si vaccinul impotriva Rotavirusului, vaccin care se face la varsta de patru luni si opt luni si care este protectiv pe anumite tulpini”, a declarat asist. univ. dr. Luminita Marin, Medic primar pediatru in cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” Bucuresti.

in functie de severitatea bolii, tratamentul se face prin internare in spitale de pediatrie sau boli infectioase. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata infectiei cu Rotavirus si in timpul sarcinii. Desi nu exista studii care sa releve afectarea fatului de catre virus, totusi este recomandat ca gravidele sa pastreze masurile de igiena.

Rotavirusul este un virus în forma de roată, de unde şi denumirea lui, ce face parte din familia Reoviride. Virusul afectează intestinul subţire, distrugând enterocitele (celule cu rol în digestie şi în absorbţia intestinală). Infecţia se manifestă prin vărsături şi diaree, mai mult sau mai puţin severe, de la caz la caz.

În general, dacă situaţia este ţinută sub control, infecţia cu rotavirus nu este periculoasă. Problemele apar atunci când, în urma vărsăturilor repetate şi a scaunelor apoase numeroase, copilul se deshidratează foarte tare iar din această cauză intervin şi alte complicaţii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 125 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani se infectează anual cu rotavirus, dar rata mortalităţii este crescută doar în ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: infectia cu rotavirus - metode de preventie