Infectia cu campylobacter: de la o diaree usoara la paralizie

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, July 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru campylobacter

Infectia cu campylobacter este o afectiune bacteriana denumita adesea "diareea calatorului". Apare, dupa cum îi spune si numele, când calatoriti cu cei mici. Va oferim toate informatiile legate de infectia cu campylobacter, pentru a sti ce e de facut în cazul în care tu sau copilul va îmbolnaviti.

Infectia cu campylobacter este cauzata de o bacterie ce se gaseste în materiile fecale. Aceasta bacterie se poate alfa în carnea de pasare sau vita, în produsele lactate nepasteurizate si se poate lua de la o persoana la alta. Apa contaminata poate fi de asemenea responsabila de raspândirea bacteriei, la fel cum si cateii sau pisicile pot fi purtatori.

Majoritatea infectiilor cu campylobacter nu sunt grave si dispar de la sine, fara tratament, în câteva zile. Multi oameni nici nu stiu ca au avut campylobacter, iar o eventuala diaree a copilului o pun pe seama unei indigestii.

Rareori însa, infectia cu campylobacter poate fi precursoarea Sindromului Guillain-Barre, o afectiune extrem de grava ce poate duce la paralizie.

Care sunt simptomele infectiei cu campylobacter?
- Diaree, uneori cu sânge
- Greata si crampe abdominale
- Febra
- Stari de voma

Care este tratamentul pentru infectia cu campylobacter?
Oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui sa te trimita cu copilul la medic pentru ca aproape toate pot duce la un disconfort sever si la deshidratare. Infectia cu campylobacter se va diagnostica printr-o coprocultura si, eventual, o analiza a sângelui.

Daca copilul are un diagnostic ferm de campylobacter atunci este extrem de important sa te asiguri ca va consuma suficiente lichide pentru a nu se deshidrata. Chiar si bebelusii pot avea campylobacter si de aceea si ei trebuie sa consume extra lichide în afara laptelui matern sau a formulei de lapte. În nici un caz nu trebuie sa-i dai copilului medicamente anti diaree daca nu ti-au fost prescrise de medic. Acesta ar putea sa-i prescrie copilului si antitermice pentru a-l ajuta sa-i scada febra. Copilul trebuie izolat pâna la doua zile dupa disparitia diareei. Majoritatea infectiilor se vindeca de la sine cu regim alimentar în câteva zile si foarte rar necesita tratament antibiotic.

Cum poate fi prevenita infectia cu campylobacter?
Majoritatea infectiilor bacteriene, inclusiv campylobacter, pot fi prevenite prin învatarea copilului sa respecte câteva reguli necesare de igiena personala. Învata copilul sa se spele pe mâini cât mai des si ofera-te ca exemplu, facând acest lucru ori de câte ori pregatesti masa, dupa ce pui mâna pe animale, dupa ce lucrezi în gradina sau dupa ce schimbi scutecul bebelusului. Toate acestea reguli de igiena pot tine la distanta infectia cu campylobacter.

Infectia cu campylobacter este contagioasa si se poate raspândi rapid doar prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unui copil infectat. Copiii pot transmite boala timp de zece zile înainte de aparitia simptomelor si doua-trei saptamâni de la debutul bolii.

Când trebuie sa suni medicul?
- Copilul este mai mic de un an
- Copilul are semne clare de deshidratare
- Copilul face diaree cu sânge.

sursa:totuldespremame.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: infectia cu campylobacter: de la o diaree usoara la paralizie