Inecul pe uscat. Fenomenul care te poate ucide chiar daca nu te afli in apa

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Inecul pe uscat

Fie ca este intr-o piscina sau la mare, inotul poate fi periculos pentru copii, dar si pentru adulti.

"inecul pe uscat" a ucis, subit,  un baiat din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii.

Fenomenul este cunoscut cu denumirea de ,,inec pe uscat" sau ,,inec secundar". Expertii avertizeaza ca oamenii care au fost salvati de la inec pot muri din cauza inecului secundar. Joe Mulligan, de la Crucea Rosie din Statele Unite ale Americii, a declarat: ,,inecul sau inecul secundar este acelasi lucru chiar daca al doilea poate surveni in 48 de ore. Ceea ce este mai important este ca oameni sa constientizeze ca se pot ineca si dupa ce au fost salvati din apa".

Acesta explica faptul ca fenomenul apare dupa ce o persoana supravietuieste unui inec. Apa inhalata in plamani poate irita invelisul interior al plamanilor . Aceasta cauzeaza inflamatia si umflarea  plamanilor, facand aproape imposibila inspirarea oxigenului si expirarea dioxidului de carbon. in functie de cantitatea apei inhalate si de calitatea acesteia (apa din mare sau apa potabila), fenomenul poate surveni in cateva ore sau o zi.

Mulligan afirma ca ,,fenomenul este destul de rar, insa daca cineva a fost in pragul inecului ar trebui monitorizat in primele 48 de ore".

Vara aceasta, un copil de 10 ani din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii,a murit la cateva ore dupa ce a iesit din piscina. Mama baiatului a declarat: ,,Am mers fara nicio problema spre casa, i-am facut baie si mi-a spus ca este obosit, lucru normal pentru un copil care s-a jucat in piscina".

Desi inecul pe uscat poate aparea subit, Mulligan a afirmat ca exista anumite semnale: ,,Cel mai important indicator este un posibil inec. Printre altele se numara dificultatea respiratorie, durerea in piept si senzatia de oboseala".

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: inecul pe uscat. fenomenul care te poate ucide chiar daca nu te afli in apa