Indiciu al riscului crescut de boli cardiovasculare la femei

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru boli cardiovasculare la femei

Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul dezvoltarii unor afectiuni cardiovasculare mai tarziu in viata, arata un studiu efectuat de cercetatorii britanici. La realizarea studiului au participat peste 260 de mii de femei, care au fost monitorizate pana in martie 2016.
 
Pe parcursul desfasurarii cercetarii, ele au completat chestionare privind stilul de viata, istoricul medical si mediul in care locuiesc. De asemenea, au fost suspuse unor analize de sange, urina si saliva. 51% dintre femeile care au participat la studiu proveneau din cea mai dezvoltata regiune din Marea Britanie, iar 60% dintre ele nu au fumat niciodata. Media de varsta la care acestea s-au inrolat in studiu a fost 56 de ani.

In urma cercetarii, oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care au avut prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani au prezentat un risc cu 10% mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare, comparativ cu cele a caror menstruatie a debutat dupa 13 ani.  Un risc cu 33% mai mare de aparitie a acestor afectiuni a fost observat si la femeile care au intrat la menopauza inainte de varsta de 47 de ani.
 
De asemenea, potrivit cercetatorilor, riscul dezvoltarii bolilor de inima a fost mai mare si in cazul femeilor care au suferit avorturi. Aceeasi situatie a fost observata si la femeile care au nascut copii morti, acestea prezentand si un risc cu 44% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Femeile care au suferit o histerectomie au prezentat si ele un risc cu 12% mai mare de a avea probleme cardiovasculare si cu 20% mai mare de a suferi de boli de inima. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate BMJ. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: indiciu al riscului crescut de boli cardiovasculare la femei