Incredibil: dintii cazuti se pot regenera

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 23, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dinti cazuti

Ca orice alta ramura a medicinei, stomatologia nu sta pe loc ci evolueaza pe zi ce trece. Cea mai noua descoperire ar putea garanta sanatatea dintilor pe termen lung si scurtarea vizitelor la stomatolog.
O noua cercetare in domeniul celulelor stem a dat nastere unor plombe dentare regenerative care ar ajuta la vindecarea dintilor prin incurajarea cresterii dentinei.

"Am proiectat biomateriale sintetice care pot fi folosite intr-un mod similar plombelor dar care pot fi asezate in contact direct cu gingia pentru a stimula populatia nativa de celule stem, ca sa repare tesutul si dentina inconjuratoare. Abordarea noastra ar putea avea un impact major asupra stomatologiei", a declarat Adam Celiz, de la Universitatea din Nottingham.

,Plombele dentare existente sunt toxice pentru celule, deci sunt incompatibile cu tesutul din interiorul dintelui. in cazul problemelor gingivale, extractia de canal este o practica utilizata pentru indepartarea tesutului infectat", mai spune Celiz. Cercetarea a castigat premiul in cadrul competitiei Royal Society of Chemistry's Emerging Technologies Competition 2016.

Aceasta nu este singura descoperire importanta din domeniul stomatologic. O echipa de cercetatori a creat, anul trecut, un plastic cu proprietati antimicrobiene care ar putea fi folosit in stomatologie pentru a reduce aparitia problemelor dentare. Cercetatorii din domeniul stomatologiei lucreaza la un dinte fals, printat 3D, care este capabil sa curete microbii inainte ca acestia sa ne dauneze. Andreas Herrmann, de la Universitatea din Groningen, impreuna cu echipa sa, au dezvoltat un plastic cu proprietati antimicrobiene. Materialul poate ucide bacteriile cand intra in contact cu acestea si nu este nociv pentru celulele umane.

sursa:playtech.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: incredibil: dintii cazuti se pot regenera