In doar 5 secunde afli daca ai probleme cu plamanii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru plamani

Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon. In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Testul chibritului este recomandat de medicii de la spitalul Randolph din Statele Unite ale Americii si iti poate spune in cateva secunde daca plamanii tai functioneaza corespunzator. Aprinde un bat de chibrit si tine-l la 15 cm distanta de gura. Sufla cat de tare poti. Daca nu ai reusit sa il stingi, inseamna ca ai probleme cu plamanii si ca ar trebui sa vizitezi urgent un medic.

Inca un test pe care il poti realiza cu usurinta presupune sa tragi o gura sanatoasa de aer in piept si apoi sa expiri tot aerul cu gura larg deschisa. Daca ai reusit sa dai afara tot aerul din plamani intre 2 si 5 secunde, nu ar trebui sa iti faci griji.

Alte semne ca ai probleme cu plamanii: tusea cronica cu o durata mai mare de trei saptamani, dificultati de respiratie atunci cand nu faci efort, productie de mucus care dureaza mai mult de o luna. De asemenea, daca tusesti sange sau daca ai o durere in piept care te supara de mai bine de o luna, ar trebui sa mergi de urgenta la doctor, intrucat sunt sanse foarte mari sa ai o boala la plamani.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: in doar 5 secunde afli daca ai probleme cu plamanii