In ce masura ne ajuta transpiratia la eliminarea toxinelor din corp

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 24, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru transpiratie

"Exista vreun adevar in afirmatia populara conform careia eliminam toxinele prin intermediul glandelor sudoripare? Iar daca asa stau lucrurile, ce toxine sunt eliminate prin transpiratie?", intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii, conform nytimes.com.

Corpul uman poate elimina prin intermediul transpiratiei substantele toxice din organism, precum metalele grele si bisfenoulul, o substanta chimica gasita in materialele plastice, insa nu exista dovezi conform carora eliminarea acestor toxine prin procesul de transpiratie ar putea imbunatati starea noastra de sanatate.

"Astfel de afirmatii sunt listate printre beneficiile saunelor si a altor tratamente SPA, insa nu exista dovezi stiintifice care sa ateste aceste lucruri," este de parere Dr. Harriet Hall, medic de familie si chirurg de zbor in cadrul Air Force.
Concentratia metalelor detectate in transpiratie este extrem de scazuta. Transpiratia este in proportie de 99% apa, iar toxinele sunt in mare parte eliminate din organism cu ajutorul bunei functionari a ficatului si rinichilor.

In cazul persoanelor care au un nivel periculos de ridicat de metale grele in organism, eliminarea acestora se face prin intermediul tratamentelor medicamentoase prescrise de medici si nu prin transpiratie, remarca Dr. Hall. Pentru restul oamenilor, detoxifierea organismului are loc in mod natural prin buna functionare a ficatului si rinichilor.

De asemenea, merita mentionat ca nu este clar pentru specialistii din domeniul sanatatii daca aceste cantitati minuscule de toxine masurate in compozitia transpiratiei ar putea reprezenta o ingrijorare la adresa sanatatii noastre.

Nu se pot efectuat studii suficient de mari pentru a asocia un nivel atat de scazut de substante toxice in organism cu prezenta problemelor de sanatate, motiv pentru care eliminarea acestor cantitati mici de toxine nu arata beneficii insemnate pentru sanatatea organismului uman, declara Joe Scwarcz, profesor de chimie in cadrul Universitatii McGill din Montreal.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: in ce masura ne ajuta transpiratia la eliminarea toxinelor din corp