In ce consta terapia cu lumina

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Consta în expunerea în fiecare zi la o lumina artificiala alba, care o imita pe cea a soarelui, pentru a stimula producerea de hormoni ai vigilentei si pentru a forma melatonina. Desi terapia a fost rezervata doar centrelor de wellness si cabinetelor de terapie alternativa, lampile pentru terapie cu lumina au devenit accesibile si pot fi achizitionate de oricine.

Cine are nevoie de luminoterapie: Terapia cu lumina este utila pentru persoanele care sufera de depresie sezoniera, din septembrie-noiembrie si pîna în martie. Adica, între 0,4 si 2% din populatie. Potrivit studiilor, terapia cu lumina ar fi eficienta pentru trei din patru pacienti. Iar acest tratament e mai eficace decît antidepresivele. În afara de tulburarea afectiva sezoniera, luminoterapia e indicata si pentru cei cu depresie clinica, în scop terapeutic. Pentru cei care au mai putina energie, este preventiva, deoarece stabilizeaza starea de spirit.

Cum se alege o lampa: Identificati marcajul CE, care asigura securitatea produsului. Trebuie sa stiti ca eficienta depinde atît de durata expunerii, cît si de putere (de la 2.500 la 10.000 lucsi) si de distanta dintre ochi si lampa. Lampa actioneaza asupra celulelor periferice ale ochiului, nu asupra retinei centrale, prin urmare, este necesar ca lampa sa ramîna în cîmpul vizual, dar nu se recomanda sa privim direct în sursa de lumina. Este important sa va expuneti la lumina dimineata, înainte de ora 8,00, pentru sincronizarea ceasului biologic cu ziua. Prin urmare, terapia este inutila dupa-amiaza. Iar seara, unii ar putea avea probleme cu somnul.

Puteti lua micul dejun sub lumina terapeutica, o jumatate de ora, la 10.000 de lucsi sau o ora la 2.500 de lucsi, la o distanta sigura de 20-30 cm de ochi. Daca va expuneti mai mult, riscati dureri de cap. Eficacitatea metodei poate fi masurata dupa doua sau trei zile. Pacientul trebuie sa se expuna la lumina în fiecare zi, timp de aproximativ trei saptamîni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: in ce consta terapia cu lumina