In ce conditii renuntam la tratamentul prescris de medic

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Foarte multi pacienti îsi întrerup medicatiile – se cheama lipsa de complianta la tratament si reprezinta o problema deosebit de importanta. O fac pentru ca se lasa influentati de articole citite prin surse îndoielnice si atunci sunt convinsi ca acele pastile le distrug organele (a se vedea statinele). O fac pentru ca se documenteaza exhaustiv, citind toate prospectele, conspectand studii si articole vaste, temanduse exagerat de reactiile adverse posibile. Efectul nocebo este inversul placebo de multe ori chiar mintea construieste acele efecte.  O fac pentru ca nu se simt mai bine de la pastile, de parca hipotensoarele sau antidiabeticele sunt antidepresive sau antiinflamatoare si ar trebui sa genereze o stare placuta în corp.

O fac pentru ca sunt prea multe pastile în schema. O fac pentru ca se satura de atata tratament. O fac pentru ca nu mai au bani. Problema lipsei de complianta la tratament este complexa si genereaza reactii în lant. Pacientul cu colesterol 370, diabetic, hipertensif si fumator, daca îsi întrerupe statina, are risc crescut cu 30-40% de la face infarct miocardic acut în perioada urmatoare. 
Hipertensivii care îsi scot pastilele din schema ajung la UPU cu salturi, în edem pulmonar acut, cu evenimente neurovasculare. 
Diabeticii care nu mai iau antidiabetice orale pot intra în coma. Nimeni nu ar trebui sa renunte la vreo pastila fara consultarea si acordul medicului.

Documentarea exagerata poate fi nociva, pentru ca mintea setata pe efectele negative tinde sa le atraga. Medicii trebuie sa conceapa scheme cat mai eficiente, cu cat mai putine medicamente, la un pret cat mai bun. Afinitatile pentru anumite companii si produse scumpe de dragul unor sponsorizari nu ar trebui sa existe în medicina. Informarea în domeniul sanatatii trebuie sa se faca din surse credibile, ideal din materiale scrise de medici. Relatia cu medicul de familie este cruciala, ea putand rezolva sau evita multiple dezechilibre. Relatiile în familie sunt iarasi importante, tinerii trebuind sa le pregateasca varstnicilor pastilele, sa le faca scheme mari, sa îi monitorizeze. Nicio decizie nu se ia din pura initiativa a pacientului. Consecintele pot fi dramatice.

Parteneriatul pacient – familie – medic – surse de informare trebuie sa fie puternic, iar complianta la tratament sa ramana înalta. În caz de probleme reale, medicul stie exact cum sa procedeze si poate înlocui un agent, trata o reactie adversa, informa suplimentar si linisti pacientul. Pastilele, în cazul schemelor cronice, se iau de regula toata viata. Ele devin sinonime cu viata, pentru ca fara ele supravietuirea este de regula imposibila.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: in ce conditii renuntam la tratamentul prescris de medic