In ADN-ul oamenilor exista virusuri vechi de 100 de milioane de ani

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ADN

In iulie 2017, cercetatorii declarau ca au descoperit o proteina ciudata in venele unei femei insarcinate. Insa nimeni nu stia ce rol indeplineste aceasta. Proteina, denumita Hemo, este atat de neobisnuita deoarece nu este creata de mama. Conform NY Times, aceasta se formeaza in fetus si in placenta de catre o gena care provine dintr-un virus ce ii infecta pe stramosii nostri in urma cu 100 de milioane de ani. 

Hemo nu este singura proteina cu origini ''extraterestre''. ADN-ul uman este compus din 100.000 de parti de ADN viral. Acesta compune aproximativ 8% din genomul uman. Ana Katzourakis, virolog din cadrul Universitatii Oxford, a publicat recent un studiu privind modul in care aceste gene virale, care produc proteine precum Hemo, afecteaza sanatatea oamenilor. 

Unele dintre virusurile stravechi ne-ar putea proteja de boli, iar altele ar putea creste riscul aparitiei cancerului si a altor afectiuni. Mare parte din ADN-ul viral este compus dintr-un grup particular: retrovirusuri, grup care include virusul HIV. Un retrovirus invadeaza celulele gazdei si insereaza propriile gene in celula ADN-ului. Aceste gene virale utilizeaza procesele din interiorul celulei pentru crearea noilor virusuri care in cele din urma invadeaza noi celule. 

In cazul in care un retrovirus infecteaza un ovul sau un spermatozoid, ADN-ul sau poate fi transmis noilor generatii. Din momentul in care retrovirusurile devin mostenite, cercetatorii le atribuie denumirea de retrovirusuri endogene. In urma unei singure infectari,  retrovirusurile endogene pot construi sute de copii ale sale in ADN-ul gazdei. 

Desi in timp, organismul uman a evoluat pentru a se apara de retrovirusurile endogene, uneori acestea reusesc sa se transforme in tumori. Pe de alta parte, proteinele virale sunt importante pentru reproducere. Placenta produce proteine virale, iar cercetatorii au descoperit ca anumite tipuri, precum sincitiul, fuzioneaza pentru formarea celulelor din placenta, un pas crucial pentru dezvoltarea fatului. In urma cu cinci ani, biologul Odile Heidmann si colegii sai au descoperit o parte de ADN viral pe care au denumit-o Hemo. De asemenea, dr. Heidmann a descoperit alte versiuni ale proteinei Hemo in ADN-ul altor specii ''Cu siguranta are un rol importat, nu este doar o relicva,'' a declarat ea. 

Placenta produce proteine Hemo, insa pana in prezent specialistii nu au descoperit ce functie indeplinesc. ''Este o proteina foarte veche si ar trebui sa aiba o functie,'' a declarat biologul. Una dintre ipoteze sugereaza ca proteina Hemo reprezinta un mesaj de la fetus catre mama, pentru ca sistemul imunitar al acesteia sa nu atace fetusul. Alte experimente, insa, sugereaza ca proteinele virale ajuta la dezoltarea mai multor tipuri de tesuturi.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: in adn-ul oamenilor exista virusuri vechi de 100 de milioane de ani