Implanturile medicale pot fi colonizate cu fungi si bacterii

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Implanturile corporale furnizeaza un nou mediu de dezoltare pentru bacterii si fungi, dezvaluie un nou studiu realizat de specialistii din cadrul Universitatii din Copenhaga. Specialistii au examinat o serie de implanturi precum suruburile utilizate in realizarea conexiunilor in corp in cadrul interventiilor chirurgicale si au descoperit bacterii si fungi pe ele, desi pacientii nu prezentau niciun simptom al unei infectii.

Anual, nenumarati pacienti sufera interventii chirurgicale pentru inlocuirea soldului, genunchiului sau fixarea oaselor rupte cu ajutorul suruburilor. De asemenea, se crede ca aceste implanturi introduse in pacient sunt sterile. Insa, dupa cum prezinta Science Daily, cercetatorii Universitatii din Copenhaga au descoperit bacterii si fungi pe implanturile ce au fost introduse in corpul pacientilor, potrivit descopera.ro. 

Cercetatorii au examinat 106 implanturi si tesutul din jurul lor de la grupuri diferite de pacienti. Ei au descoperit ca, in proportie de 70%, implanturile erau colonizate de bacterii si fungi. Insa niciunul dintre pacientii examinati nu a prezentat simptome ale unei infectii. Coautorul studiului, Thomas Bjansholt, a declarat ca urmatorul pas este reprezentat de detectarea rolului acestor bacterii, daca sunt benefice microbiomului sau sunt precursoarele unei infectii. Implanturile studiate variau de la suruburi, pana la stimulatoare cardiace, ce au fost colectate din cinci sppitale diferite din regiune. Dintre implanturile analizate, majoritatea erau colonizate de bacterii. insa atat bacteriile, cat si fungii descoperiti, nu sunt patogeni precum Staphylococcus. 

Specialistii au realizat si 39 de controale pentru examinarea ipotezei contaminarii implanturilor in timpul colectarii probelor. Acest lucru a fost realizat prin desigilarea unui implant steril in laborator sau implantarea si scoaterea acestuia dn corpul pacientului la scurt timp. Toate controalele au fost negative, ceea ce inseamna urmatorul fapt: colonizarea are loc la scurt timp dupa implantare. In medie, implanturile analizate se aflau in corpul pacientilor de 13 luni. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: implanturile medicale pot fi colonizate cu fungi si bacterii