Idei gresite despre vitamina D

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vitamina D

Vitamina D este benefica pentru intregul organism, spun specialistii, iar fara ea multe organe din corp ar avea de suferit. Din pacate, multe persoane au carente de vitamina D care, de cele mai multe ori, sunt reparate prin administrarea de suplimente.

Vitamina D se gaseste in foarte multe alimente, iar expunerea la soare favorizeaza productia zilnica. insa, specialistii ne avertizeaza ca nici alimentatia si nici expunerea prelungita la soare, in perioa-dele indicate, nu acopera necesarul zilnic de vitamina D, de care organismul are nevoie.

1. Vitamina D se dizolva in grasimi (liposolubila), asadar se poate ajunge usor la supradozaj.
„Este foarte dificil de ajuns la un supradozaj de vitamina D. Mai mult decat atat, in prezent, cercetatorii recomanda doze zilnice mai mari decat cele care erau considerate suficiente pe vremuri. Este incurajata administrarea in primele 18 luni de viata ale copilului, apoi doar in lunile de toamna, iarna si primavara", a declarat dr. Magdalena Oprea, medic primar neonatologie, Spital privat Isis.

2. Razele solare sau vizitele la saloanele de bronzat pot asigura orga-nismului necesarul de vitamina D.
„in aceasta parte a Europei, nu avem prea mult soare, nici macar in timpul verii. Expunerea la soare este recomandata dimineata, pana in ora 10 si dupa-amiaza, dupa ora 17. Prin urmare, pe durata iernii, cu totii avem nevoie de un aport de vitamina D. Cercetarile stiintifice au demonstrat ca radiatiile ultraviolete de tipul UVA care se gasesc in saloanele de bronzat nu sunt adecvate pentru stimularea sintezei vitaminei D", avertizeaza specialistul.

3. Alimentatia potrivita si aportul alimentar asigura necesarul zilnic recomandat de vitamina D.
Dr. Magdalena Oprea mai spune ca „ouale sunt considerate o sursa bogata de vitamina D, insa, pentru a va asigura doza zilnica recomandata de vitamina D, ar trebui sa mancati 33 de oua si 2-5 kg de branza. Puteti manca atat de mult la micul dejun?"

4. Vitamina D este esentiala numai in perioada copilariei.
„Aportul necesar de vitamina D joaca un rol important pentru noi toti, indiferent de etapele vietii, insa mamele, femeile gravide, varstnicii, bolnavii de diabet si personale obeze au nevoie de doze zilnice mai mari", precizeaza medicul neonatolog.

5. Vitamina D este necesara numai pentru a asigura dezvoltarea sana-toasa a oaselor.
„Adevarul este ca in interiorul corpului uman nu exista nici macar un organ care sa nu aiba nevoie de vitamina D. Carenta de vitamina D este asociata cu aparitia multor tipuri de boli cardiace si cardio-vasculare, tumori si boli autoimune. Asadar, puteti cere sfatul unui specialist pentru un tratament profilactic personalizat. Nu uitati ca medicii sectiei de pediatrie ai Spitalului Privat Isis va stau la dispozitie, in orice moment", conchide specialistul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: idei gresite despre vitamina d