Iata ce risti daca te trezesti peste noapte

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Insomnia este asociata cu un risc crescut de atac de cord si de accident vascular cerebral, informeaza Science Daily care citeaza un studiu publicat în revista de specialitate ”European Journal of Preventive Cardiology”. ”Somnul este important pentru recuperarea biologica si ocupa circa o treime din durata vietii însa, în societatea moderna, din ce în ce mai multe persoane se plang de insomnii”, sustine Qiao He, autoarea principala a cercetarii si masteranda a Universitatii Medicale din Shenyang, China. „Spre exemplu, se raporteaza ca aproximativ o treime din populatia Germaniei a suferit de simptome ale insomniei”, a mai spus aceasta adaugand ca ”oamenii de stiinta au descoperit o asociere între insomnie si efectele negative asupra sanatatii, însa legatura dintre insomnie si bolile de inima sau accidentul vascular cerebral au fost inconsistente”.

Metaanaliza s-a concentrat pe legatura dintre simptomele insomniei si incidenta deceselor cauzate de afectiunile cardiovasculare (infarct miocardic, boala coronariana si insuficienta cardiaca) si de accidentul vascular cerebral, sau de o combinatie a acestora. Printre semnele insomniei se numara dificultatea de a adormi si de a mentine somnul, trezitul foarte devreme si somnul insuficient de odihnitor, precizeaza Agerpres. Autorii cercetarii au analizat 15 studii de cohorta la care au luat parte în total 160.867 participanti. În timpul unei perioade medii cuprinse între 3 si 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse. A fost observata o legatura semnificativa între dificultatea de a adormi, de a mentine somnul, somnul insuficient de odihnitor si riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, riscul fiind cu 1,27, 1,11 si respectiv 1,18 mai mare în comparatie cu persoanele care nu au manifestat simptome de insomnie. Nu a fost observata nici o asociere între trezitul foarte devreme si efectele adverse.

”Am descoperit ca dificultatea de a adormi, cea de mentinere a somnului sau somnul insuficient de odihnitor au fost asociate cu un risc de 27%, 11% si respectiv 18% mai mare de afectiuni cardiovasculare si atac vascular cerebral”, a precizat Qiao He. Mecanismele care stau la baza acestor asocieri nu sunt pe deplin întelese”, a continuat ea. „Studii anterioare au demonstrat ca insomnia ar putea determina modificarea metabolismului si a functiei endocrine, (ar declansa — n.r.) activarea sistemului nervos simpatic, ar creste tensiunea arteriala si nivelurile de citokine (cu efecte — n.r.) proinflamatorii si inflamatorii — toti acestia fiind factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare si accident vascular cerebral”, a adaugat cercetatoarea, potrivit sursei citate.

Femeile care prezinta simptome de insomnie au avut un risc usor crescut de evenimente cardiovasculare si atac vascular cerebral în comparatie cu barbatii, în special în ceea ce priveste somnul insuficient de odihnitor, însa diferentele dintre sexe nu au atins pragul de semnificatie din punct de vedere statistic. "Nu putem concluziona ca insomnia este mai periculoasa pentru femei ,tinand cont de limitarile metaanalizei si a lipsei de semnificatie din punct de vedere statistic dintre sexe. Însa cunoastem ca femeile sunt mai predispuse la insomnie din cauza diferentelor genetice, a hormonilor sexuali, a stresului si a reactiei la acesta. Prin urmare, ar fi prudent sa se acorde o mai mare atentie sanatatii somnului femeilor”, a subliniat Qiao He. ”Tulburarile de somn sunt un lucru comun în randul populatiei, iar sanatatea somnului ar trebui sa fie inclusa în evaluarea riscului clinic. Educatia în privinta sanatatii este necesara pentru cresterea constientizarii asupra simptomelor insomniei si a factorilor de risc, astfel încat persoanele care au probleme legate de somn sa se simta încurajate sa caute ajutor”, a încheiat autoarea studiului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: iata ce risti daca te trezesti peste noapte