Iata care sunt alimente care iti pot schimba starea de spirit

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 19, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru zahar

Auzim din ce în ce mai des că alimentele pe care le consumăm ne pot influența starea de spirit și o pot chiar altera. Mai mult, unele persoanele obișnuiesc să confunde o stare de spirit proastă cu foamea și nici măcar nu realizează că ceea ce mâncăm zi de zi poate avea, de asemenea, un impact direct asupra stării psihice.

De altfel, există o mulțime de studii care dovedesc legătura dintre alimente și stare de spirit. Iată, așadar, alimentele care îți pot influența negativ starea psihică!

Carbohidrați rafinați

În ultimii ani, carbohidrații simpli au fost blamați pentru faptul că îngrașă și sunt lipsiți de nutrienți. Recent, cercetătorii de la Universitatea din Columbia au vrut să vadă dacă o dietă bogată în carbohidrați te poate face deprimat.
Astfel, oamenii de știință au descoperit, de exemplu, că o dietă în care abundă zahărul și cerealele rafinate crește nivelul glicemiei din sânge, implicit riscul de depresie. În schimb, consumul regulat de cereale integrale are efectul invers.

Zahăr

Mai multe studii sugerează că o alimentație bogată în zahăr poate crește nivelul inflamațiilor din organism și din creier, în timp ce prezența inflamațiilor este corelată cu o mai mare incidență a depresiei.
Cercetătorii spun, de altfel, că zahărul este principalul responsabil de inflamațiile cronice și că singura soluție este renunțarea la alimentele de tip junk-food și cele bogate în zahăr.

Îndulcitorii artificiali

În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Ohio cu privire la efectul aspartamului (un îndulcitor artificial) asupra persoanelor cu istoric de depresie, s-a constatat că acesta a înrăutățit semnificativ simptomele tulburării.
De fapt, efectele au fost atât de dure, încât oamenii de știință au oprit studiul, după ce au constatat că unii dintre participanți au avut gânduri de sinucidere. Deși aspartamul nu a provocat depresie în rândul participanților care nu sufereau de depresie, există unele dovezi potrivit cărora îndulcitorii artificiali reduc semnificativ cantitatea de serotonină (,,hormonul fericirii) de la nivelul creierului.

Grăsimile trans

Știm cu toții că uleiul de măsline poate diminua riscul de a suferi de anumite boli, inclusiv afecțiuni cardiace și depresie. În schimb, consumul de grăsimi trans (margarină, prăjeli, snacksuri, semi-preparate congelate etc.), considerate de medici cel mai periculos tip de grăsimi, înfundă arterele și pot crește riscul de depresie cu până la 48%, potrivit studiilor.

Mâncarea procesată

Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry, la care au luat parte 3000 de persoane, se pare că acelea care obișnuiau să consume mâncare procesată aveau un risc mai mare de a suferi de depresie.
Printre alimentele procesate se numără cele congelate (fructele și legumele congelate și conservate), semi-preparatele congelate, cele care conțin îndulicitori, arome, coloranți artificiali, mezelurile, brânza topită etc.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente  efecte  schimbare  stare de spirit  dulciuri  carbohidrati rafinati  stiri din sanatate