Hormonii masculini pot da inapoi ceasul biologic

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 19, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ceasul biologic

Hormonii sexuali pot inversa îmbatranirea prin stimularea productiei unei enzime gasite in mod natural in organismul uman, telomeraza, care este cel mai aproape de toate substantele cunoscute unui "elixir celular al tineretii."

Strategia a fost testata la pacientii cu boli genetice asociate cu mutatii ale genei care codifica telomeraza, cum ar fi anemia aplastica si fibroza pulmonara. Cercetatorii au tratat pacientii cu androgeni, pentru ca hormonul a fost mult timp folosit ca medicament în cazurile de anemie congenitala si ofera avantajul de a stimula cresterea masei hemoglobinei.

Unul dintre procesele asociate îmbatranirii este scurtarea progresiva a telomerlor, structuri aflate la capetele de cromozomilor. De fiecare data cand o celula se divide, telomerii sai încep sa se scurteze. In cele din urma, celula nu se mai poate reproduce si moare.

Un nou studiu arata ca telomeraza poate pastra lungimea telomerilor intacta, chiar si dupa diviziunea celulara. Unele celule evita imbatranirea prin utilizarea telomerazei pentru a prelungi telomerii, prin adaugarea de secvente de ADN, mentinandu-se astfel capacitatea lor de a se multiplica si "a ramane tinere."

Desi rezultatele studiului sugereaza ca medicamentele pot fi folosite pentru a inversa unul dintre factorii biologici ai îmbatranirii, nu este înca clar daca beneficiile tratamentului ar presupune riscuri pentru persoanele sanatoase.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: hormonii masculini pot da inapoi ceasul biologic