Hipertensiunea la vârsta a doua, asociată cu riscul de demenţă

Posted by Alin Marinescu on Sunday, June 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Persoanele de 50 de ani care au tensiunea arterială mărită sunt mai predispuse demenţei, indică rezultatele celor mai recente studii în domeniu.

Specialiştii de la Institutul de Sănătate şi Cercetări Medicale din Paris sunt de părere că o presiune sistolică mai mare de 130 la persoane de 50 de ani este asociată cu un risc mai mare cu 45% de a dezvolta demenţă, spre deosebire de persoanele care nu au probleme cu tensiunea arterială.
 
„Aceste descoperiri arată că valorile considerate mari ale tensiunii pot afecta pe termen lung creierul. Este foarte important ca persoanele să aibă grijă de tensiunea arterială la vârsta a doua, mai ales că acest lucru înseamnă nu doar o inimă sănătoasă, ci şi o activitate cerebrală bună“, explică Jessica Abell, cercetător în cadrul Institutului de Sănătate şi Cercetări Medicale din Paris.
 
Deşi datele obţinute au arătat că există o asociere între tensiunea arterială mărită şi dezvoltarea demenţei, nu se cunosc cu exactitate care sunt factorii care le leagă pe cele două. La aceste concluzii au ajuns oamenii de ştiinţă din Franţa după ce au realizat un studiu la care au participat mai mult de 8.600 de persoane din Marea Britanie, iar datele au fost colectate din 1985 până în prezent.
 
La începutul studiului participanţilor le-a fost verificată tensiunea arterială, dar şi sănătatea cerebrală. „Interesant este că riscul de apariţie a demenţei este cel mai mare la persoanele hipertensive care au în jur de 50 de ani şi nu la cele care au aceeaşi problemă de sănătate, dar care au 60 sau 70 de ani“, adaugă Jessica Abell. Cercetarea a fost publicată pe 13 iunie în „European Heart Journal“.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: hipertensiunea la vârsta a doua  asociată cu riscul de demenţă