Hiperpigmentarea pielii - cum putem scapa de ea

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Hiperpigmentarea pielii este un termen folosit pentru aparitia petelor inchise la culoare, de cele mai multe ori la nivelul fetei, dar posibil si la nivelul trunchiului sau membrelor. Medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat pentru ziare.com cum poate fi tratata aceasta afectiune.

Hiperpigmentarea pielii apare, de cele mai multe ori, la nivelul fruntii, obrajilor, barbiei si mustatei, sub forma unor pete brune de dimensiuni mari, bine delimitate, dar neregulate. Afectiunea este intalnita, in general, la femei in perioada sarcinii si dupa - cazuri in care dermatologii o denumesc melasma, dar este totodata asociata si cu acneea vulgara a adolescentilor si cu cea comedoniana, a femeilor adulte.

Foliculita, precum si alte afectiuni inflamatorii ale pielii (dermatita atopica, dermatita de contact, lichenul plan, lichenul simplex, psoriazisul) si unele boli endocrine, se pot complica si ele cu hiperpigmentarea pielii. Tratamentul hiperpigmentarii pielii este dificil si de lunga durata. In formele usoare, cremele de fotoprotectie alaturi de creme depigmentante pe baza de hidroxiacizi, acid glicolic, acid kojic, acid azelaic, arbutinina, licorice pot duce la o reducere sau chiar eliminare a problemei.

In formele mai severe, pot fi folosite creme depigmentante puternice pe baza de hidrochinona. Acestea sunt recomandate de dermatologi si folosite sub supraveghere stricta, deoarece pot duce la reactii iritative neplacute si chiar hiperpigmentare paradoxala.

Peelingurile chimice la intervale de 2-4 saptamani in perioada de toamna si iarna reprezinta, alaturi de tratamentele topice specifice, probabil cea mai buna solutie pentru hiperpigmentare. Acestea trebuie efectuate de dermatologi cu experienta in utilizarea combinatiilor de substante depigmentante, deoarece altfel pot duce la complicatii sau pot fi ineficiente.

Mezoterapia presupune injectarea directa a substantelor depigmentante in zonele afectate si este si ea o metoda buna de tratament, efectuata ideal de medici dermatologi. Stabilirea unui regim de prevenire dupa tratamentul de succes este un aspect foarte important, deoarece recaderile sunt frecvente, mai ales daca nu sunt folosite creme de fotoprotectie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: hiperpigmentarea pielii - cum putem scapa de ea