Hidrosadenita - ce trebuie sa stie in special femeile

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 5, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca ti se intampla la scurt timp dupa ce te epilezi axilar sau inghinal sa iti apara mici umflaturi rosii si dureroase inseamna ca ai facut hidrosadenita. Aceasta reprezinta infectia glandelor sudoripare cu o bacterie numita stafilococ. 
In general hidrosadenita apare dupa epilare, pentru ca aceasta produce o iritare mecanica a pielii. Ai grija sa efectuezi acest procedeu cosmetic in conditii de maxima igiena, efectuand toaleta zonei inainte si dupa epilat cu apa cu sapun sau substante antiseptice (alcool medicinal). Daca folosesti lama de ras sau epilatorul ,este recomandat sa le dezinfectezi cu alcool medicinal inainte de utilizare.

Alte cauze ce favorizeaza aparitia hidrosadenitei sunt: - igiena precara a tegumentelor; - iritarea mecanica a pielii prin scarpinare sau datorita etichetelor hainelor; - acneea, seboreea (cresterea secretiei de sebum a glandelor sebacee); - diferite boli care slabesc sistemul imunitar precum: diabetul, avitaminozele, alcoolismul, surmenajul. Simptomele hidrosadenitei: Infectia se localizeaza in general la nivelul glandelor sudoripare din zona axilara, insa mai pot fi afectate si cele din areola mamara, zona pubiana, labiile mari sau din regiunea anala. Daca ai facut hidrosadenita iti vor apare leziuni nodulare ce secreta puroi. Acestea sunt dureroase, dure si aderente la piele. In decursul evolutiei bolii, pot exista multiple leziuni ce duc la o infectie subcutanata. Uneori nodulii dispar fara tratament, insa recidiveaza. 

Alte semne pe care le poti avea doar daca ai o hidrosadenita  mai extinsa sunt: - cefalee; - anorexie; - febra; - frisoane; - alterarea starii generale; Daca hidrosadenita abcedeaza, se face o mica interventie chirurgicala sub anestezie locala. Prin mici incizii la baza abcesului se va evacua puroiul si se aplica mici mese pentru drenaj. In concluzie trebuie sa stii ca poti oricand face hidrosadenita daca nu respecti cu strictete regulile de igiena; daca faci aceasta infectie in mod repetat sau daca sistemul tau imunitar este mai slabit, te poti proteja prin vaccinare antistafilococica. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: hidrosadenita - ce trebuie sa stie in special femeile