Greseli pe care sa nu le facem cand ne expunem la soare

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Dupa ce a primit o multime de mesaje din partea cititorilor blogului sau, in care acestia dezbateau subiectul expunerii corecte la soare a copiilor, Ela Craciun a apelat la medicii dermatologi pentru a afla informatia corecta, de la sursa, privind protectia pielii in timpul sezonului estival. Vedeta a identificat astfel cinci greseli pe care oamenii le fac atunci cind se expun la soare.

“Probabil ca in perioada aceasta sunteti bombardati cu informatii despre importanta protectiei solare, dar vin si eu sa intaresc ideea ca nu ar trebui sa neglijam deloc acest aspect. Protectia solara este vitala. Lasind la o parte problema esteticii pielii, sanatatea celui mai mare organ al nostru poate fi grav afectata de efectele nocive ale razelor puternice de soare.

In conditiile in care lipsa protectiei solare produce, anual, victime ale celei mai crincene boli, cancerul, nici macar nu o sa deschid subiectul imbatrinirii premature, a petelor inestetice sau a ridurilor. Acestea sunt nimicuri pe linga adevaratele riscuri la care ne expunem zi de zi.

Lotiunea cu protectie solara actioneaza ca un scut ce protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale razelor solare. Asta nu inseamna, in niciun caz, ca, daca folosim crema cu protectie solara, nu ne vom bronza, desi nu vad cum bronzul ar putea fi mai important decit sanatatea noastra. Asa ca uitati de acest mit si aplicati crema de protectie solara si atunci cind mergeti la plaja si nu va expuneti prea mult la soare.

Cind alegeti o crema de protectie solara, asigurati-va ca va ofera protectie completa, impotriva razelor UVB (acesta ne provoaca arsuri pe moment) si UVA (dauneaza pielii pe termen lung). De aceea, as vrea sa vorbim despre citeva dintre cele mai intilnite greseli pe care le facem atunci cind folosim sau si mai rau, nu folosim crema de protectie solara.

1. Nu ne protejam in zilele in care nu e soare. Daca nu vedem soarele, nu inseamna ca nu exista razele ultraviolete.  Acesta este motivul pentru care ar trebui sa folosim protectie solara in fiecare anotimp si sa adaptam nivelul de protectie. Vor fi perioade in care avem nevoie de SPF 20, perioade in care avem nevoie de SPF 30 si perioade in care avem nevoie de SPF 50! Important este sa o folosim tot timpul.

2. Aplicam protectia atunci cind ajungem la plaja. Protectia trebuie aplicata inainte sa iesim din casa, pentru ca la primul contact cu exteriorul, pielea noastra este afectata de razele ultraviolete. Ar trebui sa aplicam protectia cu 30 de minute inainte de a iesi din casa. Daca mergeti la plaja sau la piscina, nu intrati in apa imediat ce ati aplicat crema cu SPF si reaplicati intotdeauna dupa ce iesiti din apa.

3. Folosim protectie solara numai atunci cind mergem la plaja. Daca ar fi fost destinata acestui moment, probabil ca s-ar fi numit crema de plaja. Insa numele ei ne spune clar ca este crema cu protectie solara. Pielea noastra nu este afectata numai atunci cind ne expunem mai multe ore la soare. Chiar si activitatile de zi cu zi isi pun amprenta asupra ei. Asa cum am explicat si mai sus, crema cu protectie solara ar trebui sa faca parte din ritualul nostru zilnic de ingrijire, indiferent de anotimp.

4. Nu reaplicam. Oricit de buna ar fi crema pe care o folosim, nu este suficient sa aplicam produsul o singura data pe zi. In functie de activitatile noastre si de tipul de crema pe care il folosim, aceasta ar trebui reaplicata o data la 2 ore si, dupa fiecare baie in mare/piscine.

5. Nu alegem produsul potrivit. Daca ati folosit crema cu SPF 50 si vi s-a parut ca va incarca prea mult pielea si devine astfel imposibil de folosit zilnic, nu inseamna ca trebuie sa renuntati in totalitate la ideea de a folosi protectie zilnic. Poate ca va trebuie o protectie mai mica sau un alt tip de produs. Spre exemplu, varianta spray e mult mai usor de aplicat si are o textura mult mai placuta. Copiii de exemplu, au nevoie de un nivel de protectie mai ridicat decit adultii. Tot datorita sensibilitatii pielii lor, pentru ei trebuie sa folosim numai dermato-cosmetice, a scris Ela Craciun pe blogul sau, potrivit one.ro.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: greseli pe care sa nu le facem cand ne expunem la soare