Greseli majore de crestere a bebelusilor pe care le fac multe mame

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bebelusi

Greseli în îngrijirea bebelusilor sunt extrem de frecvente si variante. De la legarea picioarelor sau diversificarea facuta foarte devreme, pana la oferirea de apa si ceai în paralel cu alaptarea sau cantarirea obsesiva.

Dr. Vlad Dima, medic specialist neonatologie la Maternitatea Filantropia din Bucuresti, explica greselile cele mai frecvente pe care le-a observat.

1. APA, CEAI, SUCURI PREA DEVREME 
Cea mai ciudata practica, pe care din nefericire o promoveaza si unii medici de familie, este acordarea de suplimente hidrice - apa sau ceaiuri, în conditiile în care recomandarea universal valabila de la Academia Americana de Pediatrie si Organizatia Mondiala a Sanatatii este ca pana la sase luni copilul sa primeasca lapte exclusiv natural. Asadar, fara apa sau ceaiuri. În plus, am remarcat si faptul ca sucurile de fructe se dau foarte devreme - suc de portocale, de mere, tot la recomandarea unor medici.

2. DIVERSIFICARE GRESITA
Diversificarea se face prea devreme, de la 3-4 luni, în conditiile în care abia la 6 luni ar trebui sa se înceapa.

3. LAPTE PREPARAT INCORECT 
O alta problema pe langa faptul ca multor copii li se da lapte praf seara, este ca se prepara laptele praf cu ajutorul laptelui matern. O astfel de combinatie duce la o concentratie mare de proteine, care poate dauna sistemului renal al copilului.

4. CANTARIRE EXCESIVA 
Unele mame fac o obsesie pentru cantarirea copilului. Cat de frecvent trebuie cantarit de fapt un bebelus? Foarte important este ca nou-nascutul sa fie cantarit dezbracat complet, recomanda medicul neo-natolog Vlad Dima.

Dupa nastere toti copiii scad pana la 10% din greutate, prematurii 15%. Vor avea tendinta de a ajunge la greutatea de la nastere între ziua a 10-a si ziua a 14-a de viata. „Ori daca noi nu reusim sa ajungem la aceasta tinta ca pana la ziua 14 sa readucem copilul la greutatea de la nastere, este clar ca are nevoie de suplimentarea laptelui. Mama poata sa aiba o secretie scazuta de prolactica, pe fond de stres - cea mai mare greseala pe care o fac mamele este sa se compare cu alte mame, ceea ce duce la stresarea mamei, aparitia unui sentiment de inferioritate si implicit la inhibarea lactatiei. Daca copilul a ajuns la greutatea de la nastere, cantarirea o data pe saptamana este suficienta", mai explica medicul neonatolog.

sursa: totuldespremame.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: greseli majore de crestere a bebelusilor pe care le fac multe mame