Greseli de evitat atunci cand administrezi medicamente copiilor

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 25, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Greseli de evitat atunci cand administrezi medicamente copiilor

Eficienta unui tratament medicamentos depinde, printre multi alti factori, de momentul administrarii, de respectarea dozei, dar si de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra medicamentelor. 

Pentru a nu administra un tratament gresit copilului tau, este important sa consulti inainte un pediatru. Pot exista combinatii periculoase intre diferite categorii de medicamente, dar si intre medicamente si alimente, caz in care consecintele pot fi mult mai grave pentru copii decat pentru adulti. Iata ce greseli trebuie sa eviti atunci cand administrezi medicamente copiilor:

Administrarea medicamentelor inainte sau in timpul mesei
Unele dintre greselile frecvente pe care le fac parintii, mai ales aceia care dau medicamente copiilor fara sa ii ceara sfatul medicului, constau in administrarea incorecta a acestora. „Unele medicamente trebuie administrate dupa masa, altele in timpul mesei. Este necesar ca parintii sa stie si sa respecte aceste indicatii pentru ca medicamentul sa fie eficient si sigur pentru cel mic", sustine dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi.

De exemplu, medicamentele antiinflamatoare se administreza in timpul mesei pentru a reduce frecventa aparitiei durerilor de stomac. In plus, unele dintre antitermice, precum paracetamolul, se administreaza cu 30 de minute inainte de masa pentru ca altfel alimentele din stomac pot impiedica trecerea medicamentului in sange. 

Medicamentele pentru tratarea bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrita trebuie administrate pe stomacul gol, dimineata, pentru a avea timp sa scada aciditatea inainte de a introduce in stomac alimentele. In caz contrar medicamentul nu-si face efectul.

Laptele si sucul de grapefruit sunt contraindicate in cazul multor medicamente
Laptele sau iaurtul diminueaza efectul multor medicamente, in special al celor care contin antibiotice, spune specialistul. "Copilul care se afla sub tratament nu ar trebui sa bea lapte inainte de administrarea medicamentului si nici jumatate de ora dupa. Exista riscul ca eficienta medicamentului sa scada foarte mult si astfel afectiunea sa avanseze", a explicat pediatrul.

Sucul de grapefruit este, de asemenea, periculos pentru ca incetineste procesul de metabolizare corecta a medicamentului de catre ficat si accentueaza aparitia efectelor adverse. "Sistemul de citocromi care metabolizeaza medicamentele este ocupat de substantele din sucul de grapefruit si va trece in circulatie cu mare toxicitate. Acest efect se produce daca medicamentele sunt administrate pe gura, asa incat oricine prefera gustul acestor fructe si primeste antibiotice, anticolesterolice, antitusive si anticonvulsivante trebuie sa-l intrerupa", a adaugat dr. Evelina Moraru.

Nu asociati antibioticele cu legumele bogate in fibre
Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. "In primul rand administrarea acestora fara avizul medicului si mai ales atunci cand nu sunt necesare creste rezistenta microbilor la aceste antibiotice. In al doilea rand, distrugand flora microbiana benefica, pot produce diaree, dureri, functionare incorecta a tubului digestiv. In acest caz, pregatirea unei mese cu legume bogate in fibre precum mazare, broccoli, varza va inrautati starea celui mic. Nu administrati celor mici medicamente dupa ureche, mai ales antibiotice", a adaugat dr. Moraru.
Un ultim aspect de care trebuie sa tii cont este ca medicamentele se administreaza cu apa si nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este adevarat ca apa poate fi indulcita cand gustul medicamentului este extrem de amar, dar ai grija sa utilizezi cantitati mici si in niciun caz sa nu introduci medicamentul in intreg biberonul cu lapte sau ceai.

sursa: ghiduldesanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: greseli de evitat atunci cand administrezi medicamente copiilor